Menu 

Ova zdrava hrana o kojoj ćemo vam danas pisati, ako već nije, što pre treba da postane redovna u vašim jelima, jer će vam pomoći da poboljšate zdravlje srca i krvnih sudova.

Pa krenimo redom.

Jogurt, o njemu se manje-više sve zna, ali najnovija istraživanja pokazuju da je jogurt sjajan u borbi protiv bolesti desni, a poznato je da bolesti desni mogu da vode do bolesti srca i krvnih sudova. Istraživanje, koje je sprovedeno u Japanu nad više od 1000 odraslih ljudi pokazalo je da su oni koji su uzimali veće količine jogurta i pića na bazi jogurta imali zdravije desni. Stručnjaci veruju da zdravi probiotici mogu sprečiti rast nezdravih bakterija u ustma. Zato je jogurt apsolutno zdrava hrana.

Grožđice, Istraživanja koja su sprovedena, pokazala su da grožđe prilikom sušenja ne gubi svoja antioksidativna svojstva kao i da su grožđice veoma dobre u sprečavanju nastanka upala u telu kao i za poboljšanje zdravlja desni. Grickajte grožđice umesto nezdravih industrijskih grickalica, punih masti i kalorija. One će vam pomoći da održite i srce i desni zdravima.

Celovite žitarice, i za njih znamo da su zdrava hrana. Ali, jeste li znali da antioksidanti, fitoestrogeni i fitosteroli, koji se nalaze u celovitim žiitaricama deluju zaštitnički prema organizmu i štite ga od bolesti kardiovaskularnog sistema? Vlakna, koja se nalaze u celovitim zrnima takođe smanjuju rizik od srčanih obolenja, što su potvrdila i naučna istraživanja. Više ne morate razmišljati šta ćete jesti za doručak.

Mahunarke, redovno konzumiranje mahunarki je veoma dobro za vaše srce i ne morate ih jesti u velikim količinama da biste imali koristi od njih. Istraživanja su pokazala da samo pola šolje kuvanih mahunarki dnevno može da pomogne pri regulaciji krvnog pritiska. Mahunarke sadrže mnoge sastojke, koji štite srce, kao što su flavonoidi.

Losos je apsolutno zdrava hrana zbog sjajnih omega 3 masnih kiselina koje su veoma dobre za zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema tako da ga ni mi danas nećemo zaobići. Ako budete jeli lososa samo dva puta sedmično smanjićete rizik od srčanih obolenja za celih 30%! Koliko je to sjajno?

Zdrava hrana za srce – grickalice, voće i čokolada

Orašasti plodovi su prave male riznice vitamina, prepuni su zdravim mononezasićenim mastima, a imaju veoma male količine onih nezdravih zasićenih masti. Istraživanja su pokazala da oni koji redovno jedu orašaste plodove 2-4 puta nedeljno manje obolevaju od srčanih bolesti.

Čokolada, oko ove nmairnice se često lome koplja, ponekad je svrstavaju u nezdravu ponekad u zdravu hranu. Šta je istina? Najskorija istraživanja su pokazala da uživanje u kvalitetnoj tamnoj čokoladi može pozitivno da deluje na krv, pa automatski i na ceo kardiovaskularni sistem. Neka istraživanja su takođe pokazala da kakao može pomoći pri snižavanju holesterola u krvi.

Paradajz je odličan izvor vitamina C, A, vlakana i potasijuma. Prepun je likopena, koji zajedno sa drugim vitaminima i mineralima sprečava razne bolesti. Jedna je od retkih namirnica, koja sva svoja lekovita svojstva otpušta pri termičkoj obradi, posebno kad su u pitanju ona dobra za srce i krvne sudove.

Bobičasto voće je zdrava hrana koju mogu jesti svi, gotovo da nemaju nikakvih štetnih supstanci, spadaju među najbolje prirodne antioskidante, podižu nivo dobrog holesterola, smanjuju visoki krvni pritisak. Osam nedelja svakodnevno jedite manje od jedne šolje bobičastog voća i gotovo trajno ćete poboljšati stanje svog kardiovaskularnog sistema.

Kokice u sebi kriju polifenole, antioksidante koji su povezani sa poboljšanjem zdravlja srca. Kokice sadrže čak tri puta više polifenola nego pasulj koji važi sa povrće sa najvećom količinom polifenola. Slobodno uzmite velike kokice kad idete u bioskop, ali one neslane, bez maslaca.

Ako vas zanima koja je to nova zdrava hrana koju morate probati, pročitajte ovde.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar