Menu 

Muškarci na stres reaguju doosta drugačije od žena. Evo malih saveta kako da im pomognete.

Stres je bolest savremenog doba, teško da postoji neko da nije iskusio njegov uticaj na svom zdravlju. Rastrzani između rokova na poslu, porodice, računa, mnogi mu ne mogu odoleti. Kad su pitanju muškarci, stručnjaci tvrde da oni na stres ne reaguju isto kao žene, pročitajte nekoliko informacija o stresu kod muškaraca.

Istraživanja su pokazala da je jedan od najčešćih okidača za stres kad su u pitanju žene socijalna odbačenost, dok su kod muškaraca to neke druge životne poteškoće. Najveći okidač za stres kod muškarca je svakako posao, ovo može biti poseban pritisak ako je muškarac jedini koji zarađuje u porodici. Situacije kao što su nerazumevanje kolega sa posla ili ne dobijanje zasluženih pohvala za rad, nemogućnost napredovanja, mnoge muškarce plaši, zbog pomisli da će zbog mogućeg otkaza ili degradacije svoju porodicu ostaviti na cedilu.

Većina žena stres pokazuje uznemirenošću, dok se to kod muškaraca u većini slučajeva ne vidi iako im je nivo stresa puno veći. Kod muškaraca se stres odražava na zdravlju, učestalim problemima sa stomakom i glavoboljama. Zbog bojazni da ne ispadnu slabići, muškarci obično trpe i kupe u sebi. Jedan od razloga zbog kojeg je muški životni vek kraći od ženskog može biti upravo stres.

Muškarci možda ne pričaju o svakom svom problemu, ali možete primetiti da nešto nije u redu ukoliko su preterano nervozni dok voze ili viču dok gledaju fudbal. Ljutnja je jedina emocija kojom muškarci ispoljavaju stres.

Kako mu pomoći?

Kada su pod stresom muškarci obično žele da okrive nekoga za to i traže instant rešenje. Za mnoge probleme na poslu i u porodici jednostavno rešenje nije uvek moguće i potrebno je strpljenje koje muškarci obično nemaju ili ga imaju u puno manjoj meri nego žene.

Razgovor je uvek taj koji može pomoći da se osoba koja je pod stresom ne začauri. Imajte na umu da muškarcima treba malo podsticaja da progovore o svojim osećajima. Recite mu da ste primetili da se nešto dešava, pitajte ga da li nešto želi da podeli. Nikakav ni najmanji pritisak ne dolazi u obzir.

Nemojte ga osuđivati, samo mu stavite do znanja da ga razumete i da ste tu za njega, ponekad i to može biti dovoljno. Kako da se protiv stresa borite biljkama pročitajte u članku “Neka vas umire lekovita svojstva valerijane”.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Nikola

    Iskreno, generalno ne bi trebalo biti neke razlike, ali s obzirom da su uglavnom muškarci izloženi većim poslovnim obavezama i trebaju odraditi dosta više stvari, iz tog razloga verovatno su muškarci zaista izloženi stresu više od žena.

Napišite komentar

Zdravlje

Otkako prohodamo i počnemo shvatati zančenje nekih reči uče nas kako su bakterije loše, kako treba stalno da peremo ruke i da se čuvamo od prljavštine. Iapk, situacija nije baš tako jednostavna. U nekim...