Menu 

Želite da malo zategnete kožu, da se rešite borica, da revitalizujete lice? Onda razmislite o šipku. Napravite ulje i losion.

Već krajem septembra i u oktobru moći ćete ponegde pronaći plodove šipka (pročitajte i tekst Šipak – blagotvorna dejstva i recepti za zimu – džem i sirup). A, ako ne možete čekati, pronađite ga u marketu i bacite se na pravljenje ulja i losiona, koji su bolji za vašu kožu od mnogih kremica koje možda koristite.

Ulje napravljeno od semenki šipka ili takozvano ulje divlje ruže je neverovatno dobro za podmlađivanje kože, ukljanjanje borica, ožiljaka, strija, … Dobija se ekstrakcijom semena biljke šipak.

Ovo ulje za koje vam donosimo recept nije jako kao ulje od semenki, ali je takođe vrlo delotvorno.

Ulje od šipka

ulje od šipka

By: Beck

Pripremite 1 šolju svežih ili suvih plodova šipka i 2 šolje negujućeg ulja (bademovo, maslinovo, …).

Šipak operite, uklonite “glavu i repove”, pa ga prepolovite ili učetvrtite ako nije mekan. (Ako je reč o mekanijem šipku, seckanje nije potrebno). Stavite šipak i ulje u šerpu, pa na šporet na slabiju temperaturu. Neka krčka, poklopljeno, 4 sata (povremeno mešajte). Ukoliko je šipak tvrđi ostavite ga da kuva i 8 sati.

Posle, mešavinu procedite kroz cediljku i gazu. Ulje prespite u tamne i tople staklenke (ulje od šipka “ne podnosi” dobro svetlost, pa su smeđe staklenke najbolje).

Losion

ulje od šipka

By: Beck

Da biste napravili negujući losion najjednostavnije je da pomešate nekoliko ulja, recimo, jojobino i kokosovo (po 3 kašičice) i ulje od šipka (takođe, 3 kašičice). Sve to pomešate sa komadićem pčelinjeg voska i otopite na pari. Posle dodate i malo ružine vodice (3 načina da napravite ružinu vodicu). Ovo je odličan losion za područje oko očiju. Nanosite samo par kapi svako jutro i veče.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar