Menu 

Koje su to najčešće greške koje prave mame u želji da svoju decu vaspitaju na najbolji mogući način? Ako se pronađete ne očajavajte, ne morate biti savršena mama da biste ogojili dobro dete.

Mnoge mame se susreću sa “problemom spavanja”. Staviti dete na popodnevnu dremku nekada zna biti prava borba propraćena plakanjem, vrištanjem…

Za decu stariju od 3 godine je sasvim u redu da preskoče popodnevno spavanje, čak i za manju decu. Ako vidite da dete ima poteškoća da zaspi pustite ga da bude budno. Biće to dugačak dan jer će sigurno biti kenjkavo. Greške koje prave mame jesu te što na silu žele uspavati dete u određeno vreme.

Greške koje prave mame1

Ako dete neće da spava, probajte kad je vreme za spavanje raditi neke lagane aktivnosti kao što su crtanje ili bojenje da bi se dete odmorilo. Ne ustručavajte se buditi dete ako zaspi u kolicima za vreme šetnje Ili u autu, to će vam poboljšati šanse za popodnevnu dremku.

Mnoge mame, kad je u pitanju prehlada svoju decu ne puštaju iz kuće dok potpuno ne ozdravi i trče kod pedijatra istog časa ako osete da dete ima povišenu temperaturu.

Činjenica je da su mala deca često bolesna i veoma je teško proceniti da li je nešto prolazno ili ozbiljno. Ako budete dete zadržavali kod kuće kad god prošmrca, nikada neće izlaziti iz kuće.

Ako dete ima visoku temperaturu, povraća, veoma bolno grlo, simptome koji jasno asociraju na nešto ozbiljnije ostavite ga kući, ali već nakon 24 sata nakon početka terapije antibioticima, spremno je za povratak u civilizaciju.

Najčešće greške koje mame prave su vezane za savršenu sliku kojom se žele predstaviti svome detetu. To je potpuno pogrešno, a evo i zašto.

Vičete na dete i sekundu kasnije osećate se krivom. Svi ponekad izgubimo kontrolu što i nije loša stvar, deca treba da vide da njihovi roditelji nisu savršeni.

Greške koje prave mame

Ako ste već zagalamili i izgubili kontrolu izvinite se detetu I objasnite mu zašto se to desilo. Ako primetite da pucate po šavovima odmaknite se, uzmite trenutak za sebe, duboko udahnite i smirite se. Ako prečesto budete vikali dete će to prihvatiti kao normalan vid komunikacije.

Dete je u park ponelo svoju omiljenu igračku od koje se ne odvaja, naravno oko njega se odmah sjatilo mnogo dece u želji da se poigraju. Vaše dete se prepalo i grčevito počelo da steže omiljenu igračku, a vi ste mu pomogli da se odbrani, ne pokušavajući mu objasniti da treba da deli?

Dvogodišnjak tek počinje da shvaća smisao deljenja, u svakom slučaju gledajte da u park ne nosite igračke za koje je dete emotivno vezano. Čak i veoma otvorena deca mogu da dožive šok ako nekolicina dece iz ruku hoće da mu otme nešto što ono smatra vrednošću.

Kad sledeći put budete išli na igranje probajte objasniti detetu da će se svi pomalo igrati, ali da će mu vratiti igračku.  Možete čak i da namestite mali tajmer i svima date jednako vreme. A vaše dete će se osetiti sigurno.

Svi grešimo, problem je kad iz svojih grešaka ne naučimo niišta i ponavljamo ih,

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar