Menu 

Svi mi roditelji otkako dobijemo decu pomalo se pribojavamo onog dana kad ćemo sa njima morati razgovarati o škakljivim temama, odnosno kako su deca došla na svet, odnosno o seksu. Donosimo vam nekoliko korisnih saveta kako sa klincima da razgovarate primereno njihovom uzrastu.

Da biste pričali sa decom o ovim temama ne treba da čekate da dete pita, niti da “malko poraste”, o seksu se sa decom može razgovarati još u predškolskom dobu, samo govor treba prilagoditi njihovom uzrastu.

Predškolci

Deca su u ovom uzrastu veoma znatiželjna i zahtevaju odgovor na sva pitanja. Ukoliko ste trudni i dete želi znati kako je beba dospela u mamin stomak, odgovorite iskreno, ne spominjite rode, kupus, pčelice i cveće. Razgovor o seksu ne treba da bude samo jedan već na to pripremajte dete čim počne sa prvim pitanjima. Za početak neka to budu kratke informacije koje on može da shvati, a s vremenom širite priču i dodavajte detalje.

Ukoliko dete postavi pitanje pripazite samo da ne pređete granicu, ali da ne umanjujete celu priču.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Školarci

Kad krenu u školu deca već počinju sama istraživati i mnogo puta se desi da oni već znaju neke informacije i pre nego vi započnete taj razgovor. Upravo zbog toga jako je važno da se potrudite da dete dobije prave informacije.

Za početak recite detetu da vam bez ustručavanja kaže šta tačno zna o ovoj temi, ispravite sve ono netačno, potvrdite ono što je tačno i nemojte preterivati sa informacijama koje dete još uvek ne može da procesuira. S vremenom njihova pitanja će postati direktnija i to je u stvari znak da ste obavili dobar posao.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Tinejdžeri

Istraživanja su pokazala da je samo jedan od šest tinejdžera sa roditeljima razgovara od seksu što je poprilično porazna činjenica. Kad su u pitanju tinejdžeri važan je način na koji ćete razgovarati s njima i kakvu ćete im poruku poslati. Budite što jasniji, nemojte ništa uvijati, recite onako kako jeste. S druge strane pre nego započnete razgovor, treba da odlučite da li ćete deci reći da je seks dozvoljen samo među supružnicima ili nešto drugo. Čvrsto zauzmite svoj stav i tačno objasnite detetu zašto tako mislite.

Razgovarajte o svim onim bitnim stvarima poput kontracepcije i sigurnosti. Verujte svome detetu i pokušajte ga tretirati kao odraslu osobu, to je formula koja uvek pali.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar