Menu 

Hormonske promene su prirodna pojava kada su pitanju trudnički meseci, a to sa sobom donosi i probleme sa kožom, ponekad izražene kao u pubertetu.

Pišemo vam o najčešćim problemima sa kožom u trudnoći i kako da ih sanirate.

Ukoliko ste i pre trudnoće imali problema sa aknama, upala se može intenzivirati tokom trudničkih dana. Dodani hormoni u telu mogu da utiču na žlezde da luče više ulja, zbog čega može doći do pojačanih iritacija. Potrebno je da se strogo držite vaše rutine čišćenja lica, svako jutro i veče. Pazite, naravno da to budu proizvodi koji su dozvoljeni u trudnoći. Nakon čišćenja koristite hidratantnu kremu bez ulja.

Onaj sjaj u licu za koji kažu da imaju sve trudnice je zaista stvaran. U trudnoći telo proizvodi 50 odsto više krvi i telesnih tečnosti, pa je i cirkulacija pojačana. Zbog toga je i lice sjajnije, a kao što smo i naveli, žlezde pojačano rade, pa je i koža sjanija.

Strije su možda i najveći problem, kojeg se žene plaše u trudnoći. Gotovo 90 odsto žena će ih dobiti (O njima smo više pisali u tekstu Možete li pobediti strije tokom trudnoće?) Iako nije medicinski dokazano vežbe i losioni bogati vitaminom E i alfa hidroksi (AHA, voćnim) kiselinama mogu pomoći da sprečite strije.

Melazma, fleke na licu i pigmentacija kože takođe se mogu pojaviti u trudnoći. Zovu ih i “maskom trudnoće”, a obično se pojavljuju na obrazima i čelu. Ovo se, takođe, događa zbog hormona, a pogađa oko 50 odsto žena. Da biste sprečili pojavu ovih promena na koži, nanosite kremu sa najmanje SPF 15 kada god se izlažete suncu.

Vidljive i upaljene vene javljaju se, obično, kada vam stomačić postane malo veći. Pokušajte, posebno u zadnjem tromesečju, da izbegavate dugo stajanje, šetajte lagano malo duže, nosite kompresivne čarape i pobrinite se da unosite dovoljno vitamina C.

Na koži vam se mogu javiti i male izrasline u vidu belega ili bubuljica. Obično se pojavljuju ispod ruku ili grudi. Ovo se dešava zbog pojačanog razvoja površinske kože. Ukoliko se ne povuku nakon poroda, možete ih ukloniti hirurškim putem, ali ih ne dirajte za vreme trudnoće.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar