Menu 

Pred kraj zime često se svi osjećamo kao hrčci – dom nam je pun stvari za koje obično ne znamo i kako su se tu stvorile. Samo smo unosili i zatrpavali, a kao da ništa nismo sortirali.

Prvi proljećni zraci su znak za pokret – vrijeme je da poput vjeverice izbacite trule lješnjake i poželite dobrodošlicu najnježnijem godišnjem dobu.

Naravno, u takvu akciju se ne može ulaziti “s brda, s dola”, jer, kako kažu: dobra ogranizacija je pola posla. Ne želite da provedete cijeli dan zarobljeni u krugu čišćenja, briskanja, sortiranja. Savjeti pravih stručnjaka mogu uštedjeti vaš novac, trud i vrijeme.

proljecno ciscenje6Akcije

Mnogi supermarketi već od februara imaju akcije stvari potrebnih za proljećno čišćenje – od četki i krpa do osvježivača vazduha. Takođe, možete tokom zime čuvati kupone za popuste, koje ćete stavljati u posebnu posudicu. Prije same kupovine pregledajte kataloge marketa i uporedite ponudu, zabilježite šta vam treba i tek onda pripremajte svoje “oruđe”.

Posudica

Sva sredstva za čišćenje, krpe, spužvice, papire, ubruse stavite u jednu posudu, gajbicu ili kutiju za alat. Tako ćete se brže prebacivati od zadatka do zadatka, od sobe do sobe.

Organizujte porodicu

Podijelite poslove, angažujte svakog člana porodice, dajte svakome zadatak. Ako vam je lakše možete napraviti i mali planer, raspored rada i čišćenja.

proljecno ciscenje7Motivacija

Neće svi, naravno, biti raspoloženi za rad. Porebno je malo motivacije. Pustite muziku, kreirajte zajedničku playlistu. A kao nagradu obećajte svima odlazak na sladoled, u restoran ili bioskop.

Početak

Uvijek počnite od vrha kuće, od tavana (ako ga imate), pa prema prizemlju ili podrumu, garaži. Pazite na plan, ne započinjite mnogo toga, ako ne možete da završite. Najbolje bi bilo da u prvom krugu uradite usisavanje, čišćenje, briskanje. (Kako da olakšate čišćenje pogledajte ovdje)

Otpad

Svakog proljeća možemo nakupiti par kutija nepotrebnih stvari, koje su se nagomilale tokom godine. Angažujte svakog člana porodice da sortira svoje stvari. Višak možete pokloniti u humanitarne svrhe ili organizovati dvorišnu prodaju.

Zavjese i tepisi

Ne smijete ih zaboraviti. Tepihe pošaljite na čišćenje, a zavjese sami operite. Zbog njih će kuća “disati”.

Detalji

Ladice, ormarići, police takođe zaslužuju novi aranžman. Obično u njih stavljamo brdo nepotrebnih stvari. Oslobodite ih tereta. A i lusterima bi dobrodošlo čišćenje. Zavirite u sve rupe i rupice, odmaknite namještaj, preuredite ostavu – ipak, riječ je proljećnom čišćenju.

Unesite boje

Da bi ste oživjeli dom i unijeli pravi proljećni duh, dodajte malo boja. Promijenite nešto – kupite crvene, zelene ili ljubičaste staze, ubacite nove detalje, unesite novo, veselo cvijeće, …

Pauze

Veliko čišćenje doma ne mora da znači i obavezan premor. Pravite pauze do po 15 minuta ili pola sata. Od koristi mogu biti male zakuske, čokoladice, integralni keksići.

Poslije velikog sređivanja svako zaslužuje nagradu. Počastite sebe i svoje najmilije – organizujte veče društvenih igara, naručite porodičnu picu, otiđite u pozorište ili bisokop. Bitno je samo da se odmorite na vama najdraži način.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar