Menu 

Već mesec dana jedva da jedem, treniram svaki dan, a ne uspevam da smršam više ni grama.

Tako mi piše jedna devojka, tražeći savet šta dalje.

Ok. Odlučili ste da dovedete svoje telo u red.

Izabrali ste dijetu. Odučili da trenirate.

Prvi rezultati su bili vidljivi posle dva dana – dve kile manje, samo za dva dana. OK, negde ste pročitali da je to samo voda, ali hej, super je osećaj.

Postajete motivisani. Imate pregršt energije. Stičete novo samopouzdanje. Posle nedelju dana vaga pokazuje samo pola kilograma manje u odnosu na start. Nema veze, ono je bila samo voda, ovo je sada salo, sve je u redu.

Trenirate jače. Jedete manje.

Trenirate još jače, jedete još manje.

Računate. Ako budete skidali jedan kilogram nedeljno, za dva meseca ćete obući farmerke koje ste pre dve godine platili preskupo da bi vam stojale u ormanu.

mooshema

Čekaj samo, mislite se, ako mogu pola kilograma nedeljno, možda mogu i ceo. Ili čak dva! Pronađete još rigorozniju dijetu. Trenirate još više.

Prestali ste da jedete šećer, kolače, sladolede i fabričke grickalice.

Prestali ste da jedete hleb, belo brašno i crveno meso. Izbacili ste mlečne proizvode. Ne jedete ni voće. Ni kuvanu šargarepu, čuli ste ima previše šećera nakon termičke obrade. Krompir i pirinač, ni slučajno. Svet oko vas je prepun zločestih masti, jezivih ugljenih hidrata, otrovnog glutena i vi ste sve to izbacili, jer želite da se hranite zdravo. I da se vratite na svoju težinu iz osnovne škole.

U isto vreme, povećali ste dužinu i intenzitet treninga. Umesto 45 minuta, trenirate sat i po. Umesto četiri do pet puta nedeljno, treninrate svaki dan.

Smršali ste. Wow. Sve je uspelo i ide kao treba.

Posle nekog vremena, i dalje je sve super, malo vam kosa opada, ali šta, promena godišnjeg doba, nije strašno.

Koža vam se osušila, to znači da treba povećati unos vode  i to je to.

Malo vam se i lice peruta, i taj neki ekcem koji ste primetili na koži, ali to je sigurno samo prolazno, možda ne spavate dovoljno. Ili je od stresa na poslu.

Ni libido vam nije kao pre, i istini za volju, najveći erotski san vam je da vodite ljubav sa sladoledom ili pečenom prasetinom.

Ali to je sve prolazno, važno da je da imate volju i disciplinu. To što više ne gubite ni grama, to samo znači da treba bolje da se koncentrišete i da jedete još manje i trenirate još više.

Zato ste još strožiji prema sebi. Još manje ugljenih hidrata, još više treninga.

Ali, kako vreme prolazi, imate utisak da je sve stalo. Ne možete više da smršate ni grama, iako dajete sve od sebe.

Još uvek ste tu?

Super, jer sada ide poenta.

Ne možete u isto vreme da dramatično smanjite unos hrane i povećate dužinu i intenzitet treninga. tačka.

Iako vam to deluje logično, na duže staze, sabotiraćete sopstveni cilj – ako je on da smanjite težinu i da živite zdrav životni stil.

Premalo hrane

Zašto je gladovanje siguran put ka neuspehu?

Pre svega zato što je naše telo, kao složen i savršen mehanizam, mnogo pametnije od našeg mozga. Ono, naime, ne zna da li je smanjen unos hrane posledica naše volje i odluke, ili toga što nemamo ništa u frižideru. Naše telo ne interesuje da li mi stajemo na vagu tri puta dnevno, očekujući da pokaže manji broj kilograma. Ukoliko nema dovoljno hrane, onaj minimum koji je potreban za funkcionisanje svih organa, pa i samog mozga, naše telo na gladovanje podiže visok nivo uzbune da bi nam sačuvalo zdravlje. A da bi se to omogućilo, telo nastoji da sačuva energiju.

Kako?

Tako što usporava naš metabolizam. Uz sporoji metabolizam, čuvaju se pre svega masti za nedajbože. Kad gladujemo, za naše telo je to signal da je stiglo nedajbože.

Previše vežbanja

Uz smanjen unos hrane, previše vežbanja je samo dodatno opterećenje za nagon za samoodržanjem našeg organizma.

Ako jedete premalo i vežbate previše, vi ćete smanjiti neophodnu energiju za život, i samo ćete još više usporiti metabolizam. Ne zaboravite, telo nas čuva mimo naše volje ili naredbe.Previše vežbanja znači ili previše u intenzitetu, ili previše u dinamici.Pojačane vežbe znače pojačanu potrošnju energije, a pošto je energija dragocena za naš život, odgovor tela će biti dalje usporavanje metabolizma.

Kortizol

Kortizol je hormon koji se luči u uslovima pojačanog stresa, a odgovoran je za metabolizam protiena, ugljenih hidrata i masti u našem telu.

Svaki ozbiljan trening je dodatni stres za naše telo. Ako povećavamo taj stres, lučićemo više kortizola. Ako lučimo više kortizola, dodatno ćemo usporiti metabolizam, i ući u adrenalni umor. Guglajte ovaj fenomen.

Pa, šta da radim?

Pre svega, jedi. Jedi da bi smršala.Iako mršavljenje dolazi usled smanjenog unosa energije, a pojačane potrošnje energije (manje hrane, više sporta), treba održati proporcije ova dva u meri koja će vam obezbediti da mršavite zdravo, dakle, polako ali sigurno. Da biste to postigli, morate jesti, na prvom mestu.

Koliko:

1. Minimum 20% više od 1200 kalorija, ako ste prosečne građe i počeli ste da vežbate

2. Jedite više manjih obroka, zdravo pripremljenih

Potom, iako ste oduševljeni efektima koje treninzi imaju prvo na vašu psihu, a polako i na celo vaše telo, nemojte preterivati. Ne samo zato što će vam to brzo dosaditi, jer — hoće. Već pre svega zato što taj nivo stresa treba da dovedete na razumnu meru.

Šta to konkretno znači:

1. Odmaraj bar dva dana u nedelji

2. Dozvoli jednoj mišićnoj grupi bar 48, idealno 72 sata da se oporavi

3. Kombinuj lakše i intenzivnije treninge tokom sedmice (ne treba svaki trening da bude do iscrpljenja mišića ili ukupne snage)

Zaključak

Gladovanje nije rešenje. Ono može da pomogne u prvi mah da smršamo, ali ne može pomoći da promenimo životne navike.

Ako se setimo pitanja s početka teksta, zaključak je: moramo jesti da bismo smršali. I moramo dati svom telu priliku da se  odmori, a mišićima da se oporave.

Treba da radimo ono što mislimo da ćemo moći i da je zdravo da radimo ceo život, onda znamo da smo našli meru.

http://www.mooshema.com

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar