Menu 

Lana Orton
Autor:

Sveže mame, snalazite li se? Doduše, verujem da se već dosta dugo ne osećate sveže…  S druge strane, posvećenost porodici i deci je verovatno nešto najlepše što ćete ikada raditi. Ipak, ako ste bile zaposlene pre porođaja, doći će trenutak kad treba opet razmišljati o poslu.

Možda se već opasno približio. Povratak na posao nikome nije drag (čast izuzecima), čak ni posle vikenda ili 10-ak dana odmora. A posle godinu dana odsustva može biti zaista zastrašujuć. Napisaću vam nekoliko saveta koji će možda pomoći da Vam povratak na posao ne bude trauma, već uspeh za pamćenje.

Podsetite se

mamaradi

Obnovite gradivo! Zavisi, naravno, kojim se poslom bavite: to može biti prelistavanje literature,starih rokovnika, projekata, mejlova, a najbolje je da pokušate da napravite spisak svojih starih zaduženja i razmislite na koji način ste ih nekada obavljali.

Saznajte novosti

Ako se u slobodno vreme viđate sa nekim od kolega, neće Vam biti teško da se, i pre povratka na posao, raspitate o promenama koje su se dogodile u firmi dok niste bili tu. U suprotnom, iskoristite prvu pauzu za to. Svašta može za godinu dana da se promeni… Odšetajte sa kolicima: svima će biti drago da vide vas i bebu.

Pronađite koji Vam tempo odgovara

Ukoliko je moguće, a mislite da bi Vam značilo, pokušajte da se dogovorite da u prvo vreme radite skraćeno. Ovaj korak je naročito potreban ako nemate blisku rodbinu, bake, deke, tetke, koji bi priskočili u pomoć i pričuvali bebu dok su mama i tata na poslu. Nema mnogo onih koji mogu sebi da priušte bebi-sitera, a u nekim zemljama – čak ni jaslice/obdanište. Dodatni problem u ovom periodu predstavlja i takozvana “separaciona anksioznost”: beba postaje svecsna da ste Vi u stanju da odete od nje, pa odjednom upada u paniku i histeriju kada joj niste u vidokrugu. Nezgodno je što se ovo kod dece ispoljava između 6 i 18 meseci starosti, a često se baš poklopi sa periodom kada se mama vraća na posao. Pripremite se za to na vreme, počnite ga navikavati na odvajanje nešto ranije, pre kralja porodiljskog odsustva.

Koristite svoje iskustvo i sposobnosti

I same znate koliko je umeća potrebno da se vodi (često smanjeni) kućni budžet, u periodu kada stigne prinova koja troši koliko mama i tata zajedno. Istina, u prvo vreme dobijate puno poklona, odeće, igračaka, potrepština, a ako dojite – tim pre nemate dodatni izdatak (osim na svoju udvostručenu ishranu). Ali polako se obim ove pomoći smanjuje, a beba prelazi na čvrstu hranu. Ako se odlučite da bebu hranite organskom hranom… ihahaj, eto dodatnog troška. Osim toga, koliko je umeća potrebno da se žonglira čuvanje deteta, nespavanje noćima, održavanje kućne i lične higijene kada se dnevno uključuje bar jedna mašina, gomila za peglanje deluje kao da se nikada neće smanjiti, a sudovi se misteriozno pojavljuju i kad ste sigurni da niko nije kročio u kuhinju? Pored ovoga, uspevate da imate i društveni i porodični život? Pa, drage mame, vaše menadžerske sposobnosti su na zavidnom nivou. Upotrebite to i u kancelariji.

Ne prepuštajte se emocijama

Za razliku od kuće, gde je ne samo dozvoljeno, već i poželjno da se emotivno izrazite, gledajte da na poslu takvih „izliva“ ne bude. Bez obzira da li se radi o odbijenoj promeni koju ste tražili, klijentima od kojih ne možete da radite, ili nekolegijalnosti kolega – sačuvajte emocije za kuću. Nadam se da tamo imate nekog ko će Vas saslušati i utešiti, sa kojim ćete moći da nađete rešenje ili barem zaboravite na poslovne probleme.

Gradite samopouzdanje

Kako? Prepoznajte uspehe koje postižete i čestitajte sebi. Ako je u pitanju mala stvar, dovoljno će biti da je zapamtite. Ako je u pitanju nešto veće, proslavite! Poneko veče sa suprugom koje sami proglasimo za “posebno” iz samo nama poznatih razloga, vrlo nam bogati relativno siromašan socijalni život. Ovo ne znači da treba zaboravljati greške. Na greškama učite, ali ih oprostite sebi. Potrudite se da istu grešku ne ponavljate više (od nekoliko) puta, u tom slučaju Vam nikakav savet o samopouzdanju neće biti od koristi.

Ovo su moja razmišljanja i saveti, ono što sam mogla da pročitam, saznam i zaključim, posmatrajući ljude oko sebe. Za sada radim od kuće, milina jedna, pišem s vremena na vreme i pripremam se za veliki povratak. Kad do velikog povratka bude došlo, a nije sada tako daleko, revidiraću šta sam pisala. Verujem da se sa mnogim svojim stavovima tada neću slagati.

Pozdrav, Lana

 

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Zorica Drčelić via Facebook

    Svim mladim mamama puno zdravlja i srece sa svojim mezimcima.I mi smo bile i prezivele i Vi cete uzivajte dok mozete sa njima jer necete ni trepnuti a oni vec nasli svoj put.Poljubac svim mamama.

Napišite komentar