Menu 

Ko bi rekao da laneno seme može poslužiti da napravite jednostavan, prirodan gel za kosu? Može – pročitajte kako!

Biće vam potrebno: laneno seme, šerpica, gaza, veća posuda, žica za mućenje i teglica za čuvanje gela. Možete dodati i malo aloe vera gela i nekog eteričnog ulja čiji miris volite. Zanimljivo je i to da iskorišćene semenke ne trebate bacati, jer ih možete upotrebiti još jednom za pravljenje gela (samo ih držite u frižideru u vrećici).

gel za kosu

Uspite šolju vode u šerpicu i dodajte ¼ šolje lanenog semena. Stavite na šporet i uključite na najjaču temperaturu. Mešajte često da bi se semenke kretale i da biste tako lakše ekstrakovali vaš gel za kosu, ali i da se semenke ne bi lepile na dno šerpice. Kada smesa prokuha, moraćete mešati stalno, ali nežno, polako. Kada primetite da se stvara penušavi gel, smanjite malo temperaturu, ali nastavite mešati. Ukoliko semenke ne spadnu na dno čim ih sklonite sa vatre, već plutaju u želatinastoj masi, onda je smesa spremna.

Tada promešajte sve još jednom i sklonite sa šporeta. Odmah procedite smesu kroz gazu u posudu, koju ste prethodno pripremili. (Pazite da sve operete gotovo odmah da ne bi ste posle imali muke sa lepljivom masom). Pregledajte smesu, ukoliko primetite da ima ostataka semenki, procedite još jednom. Sada možete dodati i aloe veru (ide u omeru 3:1), i 2 do 3 kapi eteričnog ili nekog drugog mirisnog ulja. (Ne dodavajte eterična ili mirisna ulja pre kuhanja, jer će na taj način izgubiti miris i druga blagotvorna svojstva).gel za kosu

Sada proceđenu smesu brzim potezima izmutite žicom za mućenje 10-tak sekundi. Smesu prespite u teglicu.

Laneni gel će biti gustine poput belanca, ali ukoliko želite gušći, možete ga vratiti na šporet na nekoliko minuta, nakon ceđenja. Mada, postoji mogućnost da na ovaj način smesa izgubi svoja “gel svojstva”.

Sam laneni gel, bez dodataka, gotovo da nema boju, može da se preliva iz mlečne u zlatnu.

Gel držite u frižideru i pre korišćenja testirajte na kosi. Može da bude do 2 sedmice u frižideru, a za duže, možete ga i zalediti u zamrzivaču. Gotovo kao ni svaki drugi gel, nije ga preporučljivo koristiti svaki dan, jer može dati kosi nezdrav izgled.

U tekstu Napravite osvežavajući sprej i ulje od lavande nalaze se uputstva za pravljenje ulja, koje možete dodati ovom gelu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ono što su PAPA test i mamografija za žene, to bi za muškarce trebalo da bude pregled prostate. Ipak, mišljenja po pitanju da li je on neophodan ili nije se prilično razlikuju od...