Menu 

U poslednje vreme, roditelji sve više primećuju kako se granica za početak puberteta smanjila i kako već desetogodišnjaci imaju klasične simptome sa kojima se roditelji teško nose. Otkrijte da li je vaše dete u ranom pubertetu i saznajte šta je tačan uzrok tome.

Ono što u većini slučajeva brine roditelje čija su deca nešto ranije ušla u pubertet jeste da li će i kako će oni to podneti, da li su dovoljno psihički i fizički zreli za sve promene kroz koje će proći. Iako se ne smatra nikakvom bolešću u pojedinim slučajevima pubertet čak treba i da se „leči“, ali čitajte dalje i sve će vam biti nešto jasnije.

Šta je to rani pubertet?

Pubertet u proseku počinje kod devojčica između 8 i 13 godina i kod dečaka između 9 i 14, a lekari dijagnostikuju rani pubertet kad taj proces sazrevanja počne nešto ranije. Postoje dva tipa ranog puberteta:

4540791181_3512183be4_z

Centralni koji je nešto češći, proces je identičan kao kod normalnog puberteta, ali jednostavno dolazi nešto ranije. Hipofiza počinje sa proizvodnjom hormona gonadotropina koji stimulišu rast testisa i jajnika koji pak proizvode hormone testosteron i estrogen koji izazivaju promene svojstvene pubertetu.

Periferni pubertet je nešto ređi i sa sobom donosi nešto drugačije simptome. Hormoni estrogen i testosteron pokreću simptome, ali u to nisu uključeni niti mozak niti hipofiza, a to može dovesti do mnoštva problema sa testisima, jajnicima i štitnom žlezdom.

Postoje mnoga druga stanja koja roditelji obično pravdaju pubertetom, ali to jednostavno ne može biti tačno. Roditelji su obično iznenađeni što se kod njihove dece po njima nešto ranije razvijaju grudi ili počinju rasti dlačice po telu, ali to je u stvari normalno i nema mesta za brigu.

S druge strane, stručnjaci napominju da se granica nešto smanjila u odnosu na prethodne decenije, ali u proseku devojčice prvu menstruaciju dobijaju u isto vreme, ali nešto ranije dobijaju prve znakove puberteta kao što su razvoj grudi ili pojava dlačice kod dečaka.

Znakovi ranog pubereteta

Kod ranog puberteta simptomi su isti kao kod onog običnog, samo se pojavljuju u malko drugačije vreme.  Prvi od simptoma koje možete pripisati pubertetu su:

Kod devojčica

  • Razvoj grudi
  • Menstruacija (obično 2-3 godine nakon što se pojave prvi znakovi).

Kod dečaka

  • Razvoj genitalija
  • Mutiranje

Rast dlačica je simptom koji jednako pogađa i dečake i devojčice.

pubrtet

Posledice ranog puberteta

Period puberteta je veoma stresan kako za roditelje tako i za decu, a rani pubertet može doneti još više stresa jer ga jednostavno ne očekujemo i uhvati nas nespremne. Neki od fizičkih i psihičkih problema koje može doneti rani pubertet su:

Nizak rast. Iako su deca koja su u ranom puberetetu nešto viša od svojih vršnjaka, neki od njih kao odrasli budu prilično niski jer nakon što pubertet završi, prestane i rast, a rani puberet završava nešto ranije.

Problemi sa ponašanjem. Neke studije su objavile da postoji jaka veza između problematičnog ponašanja i ranog puberteta posebno kod dece koja imaju razvojne probleme. Ipak, eksperti tvrde kako su ti dokazi prilično slabi i za njih se ne možemo uhvatiti.

Rana seksualna aktivnost. Iako je ovo jedna od najvećih roditeljskih briga nauka nije dokazala da deca koja prožive rani pubertet, ranije stupaju u seksualne odnose.

Stres. Pubertet je prilično zbunjujući period bez obzira da li nastupi ranije ili kasnije, ali ga mlađa deca mogu proživeti nešto teže jer se u većini slučajeva osećaju čudno što izgledaju drugačije od svojih vršnjaka. Dobitak menstruacije za devojčicu od 9 godina može biti prilično zbunjujuć i malo njih se zaista zna nositi s tim.

Ostali rizici. Neka istraživanja su pokazala da devojčice koje u pubertet uđu nešto ranije su pod malo većim rizikom od dobijanja raka dojke u kasnijem životu. Ipak rezultati istraživanja nisu u potpunisti jasni i potrebno je izvršiti dodatna na tu temu.

Veoma je važno da u trenutku kad počnete primećivati, po vašoj proceni, preuranjene simptome puberteta da se posavetujete sa pedijatrom, odnosno da utvrdite da li je reč o pubertetu ili o hormonalnim problemima koji možda zahtevaju lečenje. Ako je zaista reč o pubertetu tretirajte ga na isti način kao da je stigao u pravo vreme. U svakom slučaju uhvatiće vas nespremene, verujte nam na reč.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar