Menu 

Želite da podignete energiju na zdrav i prirodan način? Najbolje je da to učinite konzumirajući svakodneveno neke od ovih namirnica. Naravno, one vam neće doneti energiju odmah (poput kafe ili energetskih napitaka na primer), ali dugoročno ćete ostetiti razliku.

1. Integralna peciva

whole_grain_bread_7brx4

izvor:http://diyhealth.com

Zaboravite dijete bez ugljenih hidrata. Složeni ugljeni hidrati kao što su integralne žitarice možete naći u namirnicama kao što su: integralni hleb, ovsena kaša, smeđi pirinač itd. Ove namirnice se sporije vare zbog celog zrnevlja, držeći nivo šećara u krvi na istoj razini duži period. To znači da ćete imati manje oscilacije šećera u krvi, duže ćete osećati sitost, a samim tim i više energije. U svakom slučaju, mnogo su zdravije od slatkiša i belog šećara koji važe za  kratkoročne „energetske bombe“.

2. Banane

banana1izvor:leand.beachheadmarketing.com

Ovo voće bogato kalijumom i vitaminima B-grupe usporava varenje i, po istom principu kao i integralne žitarice, održava nivo šećera u krvi stabilnim. Lagane su i nemaju mnogo kalorija, pa su preporučljive i tokom leta kada želite gricnuti nešto lagano između obroka.

3. Orašasti plodovi

AA026294izvor:thehealthyapron.com

Male „energetske bombe“ poput oraha, lešnjaka, indijskog oraha, badema i makadamija oraha  pune su proteina i minerala (posebno magnezijuma) koji pretvaraju šećer u energetsko gorivo. Pripazite sa količinom koju konzumirate, jer su orašasti plodovi i „kalorijske bombe“.

4. Masna riba

7965765-fillet-of-tuna-fish-on-a-white-backgroundizvor: http://www.123rf.com

Riba poput skuše, tunjevine i lososa bogate su omega-3 masnim kiselinama koje povoljno utiču na rad srca i cirkulaciju, a samim tim i povećanje energije.

5.  Grčki jogurt

how-greek-yogurtizvor: http://www.tovima.gr/

Jogurt, a posebno grčki jogurt, veliki je izvor probiotika koji stvaraju zdrave bakterije u našem probavnom sistemu. Uz njihovu pomoć dolazi do poboljšanja varenja, jačanja imunog sistema i povećanja energije u organizmu.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Leto je, sandalice, papuče i japanke su postale svakodnevna obuća, a uz otvorenu obuću, ispucale pete nisu baš poželjan detalj i zato vam donosimo recept za odličan melem protiv ispucalih peta. Piši!