Menu 

Sigurno ste bezbroj puta u božićnim filmovima čuli kako se spominje imela, biljka za koju je vezan običaj, sa kim god se nađete ispod nje tokom praznika morate ga poljubiti. Imela je biljka koja je mnogo više od simpatičnog običaja, ona ima brojna lekovita svojstva, a mi vam ih naravno otkrivamo.

Iako se vodi pod korov, parazitsku biljku koja obično raste kao grm uz stabla poput trešnje, kruške, vrbe ili kestena imela može biti od velike koristi po ljudsko zdravlje. Delovi biljke koji se mogu koristiti su bobice, stabljike i lišće. Imela koja raste pored krušaka i jabuka važi za najkvalitetniju, a u decembru je na vrhuncu sezone. Najpoznatija je po tome što važi za paganski verski simbol.

U davna vremena verovalo se da imela poseduje magična svojstva, upotrebljavala se ze lečenje mnogih bolesti, ali i kao talisman koji donosi sreću i plodnost. Rimljani su legalizovali brakove tako što su se mladenci morali poljubiti ispod imele i otuda vuče poreklo božićni običaj koji smo spomenuli na početku naše priče o imeli.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Terapeutska upotreba i lekovita svojstva imele

Kao što smo već napomenuli imela ima brojna lekovita svojstva i koristila se kao medicinsko sredstvo vekovima unazad za lečenje mnogih bolesti.

Ublažava kašalj. Ekstrakt imele se koristio kao veoma delotvorno sredstvo za ublažavanje kašlja i ostalih problema respiratornog sistema kao što su astma i bronhitis. Napadi astme uzrokovani stresom i napetošću se takođe mogu sprečiti upotrebom imele.

Umirujuće dejstvo. Zbog pomalo antidepresivnog svojstva koje poseduje imela se koristila u slučajevima epilepsije, histerije, anksioznosti i nervoze. I dan danas možete pronaći prirodne preparate za smirenje koji u sebi sadrže upravo imelu.

Ublažava negativan uticaj hemoterapije. Pomoću ekstrakta ove božićne biljke se mogu ublažiti svi oni neželjeni efekti hemoterapije. U pojedinim slučajevima se obolelima od kancera daju injekcije sa ekstraktom imele.

Jača imunitet. Imela ima snažno antiupalno svojstvo, jača imunitet i preventivno utiče na bolesti poput reumatizma, artritisa i povišenog krvnog pritiska.

Preventivno deluje na kancerogena obolenja? Veruje se da se rizik od nastanka pojedinih vrsta kancerogenih obolenja može umanjiti upotrebom imele, ali istraživanja koja su se bavila ovim pitanjem su veoma retka.

Za ublažavanje bolova. Tinktura imele se koristi za gotovo trenutno ublažavanje bolova usled problema sa gihtom i išijasom.

Ublažava menstrualne bolove. Ekstrakt imele je veoma delotvoran kad je u pitanju ublažavanje menstrualnih bolova kao i ublažavanje obilnih menstruacija. Takođe pomaže i kod lečenja neplodnosti.

Protiv nesanice, migrena, raznih infekcija. Nekada se imela koristila čak i za inkontinenciju, proliv i upalu uha, gotovo da nema bolesti koju u davna vremena ljudi nisu makar pokušali lečiti imelom. Eto toliko su verovali u njena lekovita svojstva. Američki domoroci su imelu upotrebljavali i da bi zaustavili krvarenje kod porodilja te da bi sprečili moguću paralizu.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Najbolji način da imelu uvrstite u svoj život jeste da od nje pripremate lekoviti čaj. Zalijte jednu kašiku sitno naseckanih svežih listova imele sa šoljom hladne vode, poklopite i ostavite da stoji najmanje 12 sati, procedite i pijte. Ako želite piti suplemente koji u sebi sdrže imelu obavezno se posavetujte sa lekarom, objasnite mu koje svrhe želite koristiti imelu i pitajte ga za savet.

Trudnice i dojilje bi trebalo da izbegavaju imelu, a bobice treba držati podalje od dece i kućnih ljubimaca jer mogu izazvati napadaje , povišenu temperaturu, proliv i halucinacije.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar