Menu 

Ako ne jedete dovoljno voća i povrća i ishrana vam je siromašna prirodnim vitaminima, varate se ako mislite da ćete stvar jednostavno popraviti uzimanjem vitaminskih suplemenata. Evo i zašto.

Živeti zdrav život imati zdrave navike uopšte nije jednostavno kako se čini. Mnogi ljudi koji žele da unose dovoljna voća i povrća, celovitih žitarica, proteina i zdravih masti na dnevnoj bazi, uglavnom muku muče sa organizacijom da bi sve postigli. Upravo iz tog razloga većina se pre okreću veštačkim vitaminima u vidu suplemenata nego miksanju zdravih šejkova u sedam ujutru.

 

Ipak, stručnjaci upozoravaju da oslanjanje na isključivo vitamine u tableticama može dovesti do anemije i drugih nutritivnih nedostataka te možemo imati više štete nego koristi, posebno ako ih uzimamo dok smo zdravi.

Detaljno o tome pisao je dr. Pol Ofit u svojoj knjizi „Do You Believe In Magic?: The Sense and Nonsense of Alternative Medicine“, u kojoj upozorava na štetnost konstatnog uzimanja suplemenata. On navodi da su godinama unazad vođena mnoga istraživanja koja su pokazala jasnu vezu između veštačkih vitamina i povišenog rizika od dobitka bolesti srca, kancerogenih obolenja pa čak i smrti.

Ipak zbog velikog uticaja koje farmaceutske kuće imaju na gotovo ceo svetski poredak o tome se malo zna i priča.

By: Liza

 

Dobra stvar jeste, navodi Ofit, da ukoliko jedete izbalansiranu hranu, puno svežeg voća i povrća, zdravih masti, celovitih žitarica, nema nikakve potrebe za uzimanjem suplemenata. I zato svaki put kad biste posegnuli za šumećom tabletom vitamine C radije ustanite sa kauča i napravite sebi svežu zelenu salatu, (sjajne ideje za salate pronađite u članku “Letnje salate za 5”) sa malo limunovog soka i naseckane sveže paprike.

Koje suplemente vi uzimate?

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Plavooka Tigrica

    iššš….tablete…

Napišite komentar

Zdravlje

Dosada. Svi je mrzimo. Ali, lako ju je “ubiti”. Pogledajte predloge sa kojima više nikada nećete reći da vam je dosadno. Piši! Širi dalje!