Menu 

Zubobolja je sigurno jedan od najgorih bolova koje čovek može doživeti u životu i kada zub zaboli posežemo za svim prirodnim i farmaceutskim lekovima za koje smo čuli ne bi li sebi bar malko olakšali. Donosimo vam najbolje i najgore načine za lečenje zubobolje.

Odmah napominjemo da ove lekove koristite samo dok se ne oslobodi termin kod vašeg zubara da si olakšate pre nego dobijete stručnu pomoć. Većina od lekova koje ćemo vam spomenuti su zaista delotvorni, ali neke od njih bi trebalo zaobići zbog zaista groznog ukusa. Krenimo redom.

?????????????????????????????????????????????????????????

Sveži beli luk. Beli luk je veoma popularna namirnica kad je u pitanju lečenje zubobolje, ali čak i oni koji obožavaju ukus belog luka ne mogu sažvakati ceo čen i držati ga na bolnom zubu te ga zato ne preporučujemo.

Kajenska paprika i đumbir u prahu. Ova dva pikantna začina je potrebno pomešati sa malo vode da se napravi pasta koja se stavlja na bolan zub. Možda će bol proći, ali će vam usta izgoreti od ljutine. Pokušajte samo u slučaju da ništa drugo ne pali.

Lekovi protiv bolova. Lekove koristite smo u krajnjem slučaju, ako baš ne možete da izdržite i ako prirodni lekovi ne deluju.

Topla slana voda. Grgljanje usne duplje slanom vodom može biti od velike pomoći kod zubobolje i u većini slučajeva zaista pali. Najgore je što se bol vraća čim izbacite vodu iz usta.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Led. Pomoću leda, bolno mesto će utrnuti i bol će nestati, ali upaliće samo kod onih najupornijih koji izdrže toliko dugo držati led na licu.

Akupresura. Kad je u pitanju lečenje zubobolje mnogi kažu da pomaže i masiranje mesta na ruci između palca i kažiprsta. Dovoljno je da masirate ovo mesto kružnim pokretima svega dva minuta da osetite olakšanje, a na taj način ćete ublažiti i stres nastao usled bolova. Ovo nije trajni lek, ali svakako će pomoći u kombinaciji sa nekim drugim lekovima sa liste.

Ekstrakt vanile. Lekovi na bazi alkohola su najdelotvorniji kad je zubobolja u pitanju, a vanila ekstrakt nije izuzetak. Malko je snažnog i neugodog ukusa, ali sigurno će pomoći. Natopite čistu vatu ili štapić za uši vanila ekstraktom is tavite na bolan zub.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Rakija/viski. Apsolutni pobednik kad su u pitanju prirodni lekovi za lečenje zubobolje je sigurno rakija ili viski šta vam se nađe pri ruci i to je samo još jedna potvrda kako su naši stari gotovo uvek u pravu. Grgljajte bolno mesto u ustima rakijom ili viskijem i bol će sigurno nestati na nekoliko sati.

Čime vi lečite zubobolju?

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. milica

    Treba isprobati sve, pa nešto će da upali :)

Napišite komentar