Menu 

Sa ovim šišarkama bićete kralj vatre, majstor kampovanja. Sa njima ćete zapaliti vatru svaki put i u najtežim uslovima, a divan miris će se širiti oko vas. Pročitajte kako da ih napravite.

potpala sisarke2Na blogu DesignSponge našli smo uputstva za ove šišarke sa kojima možete brzo zapaliti vatru, ali i pokloniti ih kao mirisni ukras ili ubaciti u kamin da biste upotpunili ugođaj uz romantičnu večeru.

Sasvim ih je jednostavno napraviti i uz dodatak ulja poput eukaliptusovog, borovog ili cimetovog vaš dom, ali i kampersko mjesto će mirisati divno. Savršena potpala, zar ne?

Potrebno vam je:

  1. Šišarke
  2. Kanap (može i konac za svijeću)
  3. Obično biljno ulje
  4. Eterična ulja (nije obavezno)
  5. Vosak za svijeću (oko ¾ šolje po šišarki – možete koristi pčeljini vosak, narendane komadiće stare svijeće ili parafin, koji je zapaljiviji)
  6. Posudice

Omotajte kanap ili konac za svijeću oko i kroz osnove šišarike (pogledajte galeriju). Omotajte više puta, ali ne presijecajte konac.

Posudicu ili šolju u koju može da stane šišarka namažite (dno i stranice) sa uljem i stavite šišarku (ovo je potrebno da biste poslije lakše izvadili šišarku sa sčvrsnutim voskom). Pazite samo da kraj užeta bude van posudice.

Kada se vosak otopio sipajte ga u posudu sa šišarkom da pokrije na dnu ¼ šišarke ili više. (I ne brinite, ako ne uspete dovoljno, možete uvijek vratiti šišarku sa voskom ponovo u nauljenu posudicu i usuti još otopljenog voska).

Ostavite da se vosak ohladi  i stvrdne – 5 do 10 minuta i onda lagano izvucite šišarke sa postoljem od voska. Presijecite uže i dobili ste mirisne šišarke za paljenje vatre. Zanimljivo, zar ne?

potpala sisarke3

Ako ne planirate neko kampovanje ili izlet ubrzo onda upakujte ove šišarke, umotajte ih u ukrasni papir i poklonite prijatelju. Pročitajte još ideja kako da napravite potpalu u tekstu .

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar