Menu 

Čak i ako ne spadamo među bogataše skloni smo da kupujemo brdo stvari koje nam nisu potrebne i stvari se otmu kontroli. Saznajte da li ste šopingholičarka.

Možemo se probati braniti tvrdnjama da su “dobre” ponude svuda oko nas, da ponekad treba i da ugodimo sami sebi, da nas napadaju reklamama, da je online šoping tako dobra stvar, … Međutim, to nisu dovoljno dobri razlozi da kupite još jedne cipele, koje vam, ruku na srce, zaista ne trebaju.

Prema mišljenju stručnjaka danas smo pod većim konzumerističkim pritiskom nego ikada – teraju nas da trošimo pare na stvari koje nam u životu nisu neophodne, umesto da ih potrošimo na nešto što će nam obogatiti duh, doneti novo iskustvo, poznanstva, pomoći da naučimo nove stvari.

Bez obzira kako marketing bio bezobziran svaki čovek može imati potreban nivo kontrole, ali ako ste ušli već među ovisnički krug to može biti malo teže. Otkrijte da li ste šopingholičarka i kako možete problem da rešite. (Pročitajte i Praznična šoping manija – izbegnite “crni petak” gde možete pogledati i video praznične šoping ludnice koja je izmakla kontroli).

Ovisnost

Imajte na umu da se ne šalimo, šopingholizam spada među ovisnosti, poput kockanja i može vam doneti velike probleme na psihičkom i, naravno, finansijskom nivou. U svakome od nas uvek postoji ono “zrno razuma” koje nas može zaustaviti. Prvi korak je da iz novog ugla pogledate realno situaciju i sagledate simptome. Ako ih prepoznate reagujte bez odlaganja.

sopingholicarka 1

Simptomi

Imate popriličan broj neotpakovane i nenošene odeće u ormaru

Naravno, ne mislimo na poklone koji vam se ne dopadaju, pa ste odlučili da ih ne nosite, već na stvari koje ste sami kupili i posle samo gurnuli u ćošak ormara. Moguće je da ste i zaboravili na njih u “tržnici odeće” u svom domu, a istovremeno plačete i vičete kako ponovo nemate šta da obučete.

Često kupite stvari koje vam ne trebaju ili niste planirali kupiti

S vremena na vreme je lepo počastiti se i nekom sitnicom koja vam nije preko potrebna, ali kafa ili šetkanje po gradu koje završi sa tri kese novih stvari je vaš vrisak za pomoć. Prodavačice nisu dobre prijateljice niti su ljubazne sa vama jer smatraju da ste baš super, već što imaju nos za “ranjenu srnu” sa opsesijom.

Frustracije i ljubavnu tugu lečite šopingom

sopingholicarka i brdo kesaDečko vas je ostavio, muž zanemario, a vi ste pomislili kako će nova kožna torba rešiti problem. Emocionalna praznina, usamljenost, manjak samopouzdanja i samokontrole dovode do maničnog šopinga. Iako isprva osećate veliko uzbuđenje dok kupujete (važan simptom ovisnosti), adrenalin (nivo dopamina raste), posle kupovine nastupa period razočarenja i krivice. Tek posle možete realno da sagledate šta ste to kupili. U većini slučajeva niste ni svesni za šta ste dali pare i zašto.

Sakrivate vašu maniju

Verovatno ste se već susreli sa kritičarima i zato ste sada u situaciji da se krijete. Sakrivate od ukućana šta ste kupili, plašite se da ćete u šopingu sresti radne kolege- svesni ste da vas vaša ovisnost vodi u finansijsku propast i donosi probleme na porodičnom i poslovnom planu, ali ne možete da se zaustavite.

Kriza

Kao i pravi ovisnici vi osećate krizu, anksioznst, nervozu i tugu u dane kada se suzdržavate od šopinga ili niste u mogućnosti da kupujete. Najveći ovisnici u dane kada ne mogu stići da obiđu radnje i kupe “par sitnica” šopinguju online da bi zadovoljili svoju želju za posedovanjem.

Kako se zaustaviti, izlečiti

Potražite pomoć bližnjih i prijatelja. Okupirajte se nekom novom aktivnošću – džogiranje, volontiranje, ples, naučite svirati neki instrument, …

Pratite svoje ponašanje ili zadužite nekoga kome verujete. Saznajte šta vas najčešće “natera” da odete u šoping – nervoza na poslu, problemi u vezi, … Kada vas uhvati želja za šopingom pod svaku cenu se zaustavite bez obzira na osećaj anksioznosti koji će vas pratiti. U tom periodu pokušajte da radite nešto što volite (pored šopinga).

Šaljite druge u kupovinu, a kada vi morate ići povedite prijatelja i držite se liste samo osnovnih stvari koje trebate kupiti. (neka prijatelj vadi iz korpe, ako je potrebno, stvari, koje trpate bez potrebe). Uz to, ponesite samo onliko novca koliko vam treba, a kartice ostavljajte kod kuće, bar u periodu odvikavanja.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar