Menu 

Mediji su prepuni uznemirujućih sadržaja kako za nas tako i za našu decu. U većini slučajeva nismo ni svesni kako ono što gledamo na TV-u, ono o čemu pričamo i šta se vrti u večernjim vestima, percipiraju naša deca.

Vreme za spavanje je naravno najkritičniji period kad se deci vrati sve ono što su čula i videla taj dan, pa onda počinju problemi sa nespavanjem i noćnim morama. Vi ne možete znati čega se konkretno plaše vaša deca, jer u većini slučajeva oni ne znaju da kažu, ali ako se dete u toku noći budi uz plač možete biti sigurni da se radi o noćnim morama.

Ružne snove počnite sprečavati puno pre nego je vreme za počinak.

Probajte isključiti vesti kad su deca u blizini i pripazite koliko su strašni filmovi koje gledaju i igrice koje igraju. Probajte pre spavanja raditi neku aktivnost koja ih neće uznemiriti. Nemojte gledati crtiće, koji su puni nasilja i raznoraznih čudovišta. Čitajte poučne knjige i slikovnice, spremite opuštajuću kupku ili masažu. I deci treba opuštanje.

Prisetite se šta je dete radilo taj dan kad je imalo noćne more i probajte pratiti da li su povezane sa nekim događajem ili ljudima sa kojim je provelo dan. Ako ne možete naći poveznicu, a more su učestale, možda bi bilo dobro da porazgovarate sa pedijatrom, koji će vas uputiti šta dalje da radite.

Ne pokušavajte dete umiriti sa onim „ne brini to je samo san“ već mu pokažite da su svi ukućani dobro i da se nikome ništa nije desilo ako je to ono što ga plaši.

Pomozite detetu da opiše šta je tačno sanjalo, neka opiše sve detalje kojih se seća. Ako su u pitanju čudovišta galamite na njih kao da ih terate, tako ćete dete ohrabriti da može da utiče, da loši snovi nestanu.

Recite detetu da je normalno da se plaši i da je normalno da podeli svoje strahove. Čitajte knjige o deci koja su se plašila mraka i čudovišta, ali su uspela da ih savladaju.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar