Menu 

Svi mrzimo kada našu kosu “napadne” perut. Ali, ne trebate brinuti, lek protiv peruti možete pronaći na nenadanim mestima. Pomislite na surutku.

Želja vam je da uklonite perut, mrtve ćelije kože i sprečite dalje pojačano perutanje. Većina sastojaka za uklanjanje peruti nalazi se upravo u vašoj kuhinji. Pored toga što je vrlo korisno za sveopšte zdravlje piti surutku možete je i nanositi na kosu. Vrlo korisna za finalno ispiranje kose. Jednu šoljicu nanesite na kosu, držite 15 minuta (protiv peruti i više od pola sata) i posle operete blagim šamponom.

Zašto je dobra za kosu i protiv peruti?

surutkaBogata je vitaminima i proteinima koji hrane kosu. Jača je i hidratizira, ublažava iritaciju i svrab temena. I naravno uklanja perut i pomaže obnovu kože temena, jer deluje antibakterijski. Važno je da je utrljate u teme, ali nanesite je i duž cele kose, jer će ona postati meka i svilenkasta. Umesto surutke u ovim receptima možete koristiti i domaće kiselo mleko ili čak vurdu (Šta je to vurda i kako se pravi?).

Jaje i biber

Pomešajte 1 šolju surutke (ili kiselog mleka ili vurde) sa 1 jajetom. Umutite dobro, pa tu smesu utrljajte na teme i duž pramenova. Umotajte, pričvrstite kosu kopčom i ostavite da deluje pola sata. Operite kosu blagim šamponom (najbolje dva puta, a možete upotrebiti i malo svežeg limunovog soka da biste uklonili miris surutke).

A biber? Iako čudno zvuči i on je efektivan protiv peruti u mešavini sa surutkom. Pomešajte jednu šolju surutke sa par kašičica bibera, nanesite na kosu kao masku i ostavite sat vremena. Operite blagim šamponom.

Sa semenkama piskavice

Semenke piskavice (grčko seme) možete naći u bio šopovima, a odlično je protiv opadanja kose, ali i peruti. Semenke ostavite da odstoje u malo vode preko noći. Sledećeg dana ih sameljete u seckalici ili blenderu i pomešajte malu količinu sa dve kašike surutke (ili bolje vurde), pa nanesite na teme. Ostavite da deluje sat vremena, pa isperite hladnijom vodom. Sa ovim tretmanom uklonićete perut, a kosa će biti svilenkasta i jednostavna za oblikovanje.

pranje kose

Surutka, limunov sok i jabukovo sirće

Da biste sprečili pojavu peruti odlično deluje kombinacija limunovog soka (možete koristiti i sušenu limunovu koricu u prahu) i surutke. Nanesite smesu na teme i ostavite da deluje 15-30 minuta, pa isperite.

Jabukovo sirće je samo po sebi efektivno kao lek protiv peruti, ali udruženo sa surutkom je još efektivnije. Mešavinu ove dve tečnosti držite na temenu 30 do 60 minuta pre pranja.

Još saveta potražite u tekstu –

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Dečija astma je poprilično čest i neugodan problem kako za dete tako i za roditelje. Jedna od najbitnijih stvari jeste da naučite živeti sa njom, saznate sve što bi vam moglo...