Menu 

Sa ovim receptima dobićete prirodni ruž za usne, u boji koju ste sami “dizajnirali”, koji je jednostavno napraviti i koji je jeftiniji od mnogih kvalitetnih ruževa koje kupujete.

Ako ih koristite često sa njima, na žalost, unosite u organizam i mnogo štetnih sastojaka (putem kože ili “lickanjem”). Da napravite prirodni ruž ne treba vam mnogo novaca ni sastojaka.

Baza za ruž

  • 1 kašičica kuglica pčelinjeg voska
  • 1 kašičica si putera ili kakao putera
  • 1 kašičica kokosovog ulja
pcelinji vosak u kuglicama

https://www.etsy.com/listing/100781528/8-oz-natural-yellow-beeswax-pastilles?ref=market

Ovo je recept za balzam za usne bez dodataka, ali ako mu dodate prirodne boje dobićete ruževe za usne, koji odišu divnim prirodnim nijansama. (Više o prirodnim ruževima – od voća pročitajte u tekstu Kako upotrebiti voće kao ruž za usne).

usne ruzevi ruzicastiInače, ovi ruževi nisu samo odličan dodatak za vašu make up koleciju, već deluju negujuće i hidratizirajuće. Jedina mana im je što nisu dugotrajni poput standardnih ruževa za usne.

Potrebno je samo da na pari otopite ove sastojke i da im dodate neke od prirodnih boja (predlozi su u nastavku teksta), pa uspete u posudicu od starog iskorišćenog ruža (koju ste prethodno dobro oprali) ili u limenu kutijicu za balzame. Ostavite da se ohladi i nanosite po potrebi. Potrebno je da ga čuvate na hladnom mestu, ispod 26C ili će se otopiti. U smesu možete dodavati kap-dve ulja vitamina E i malo meda.

Boje

Možete koristiti jedan sastojak ili ih mešati da dobijete nove nijanse. U prodaji postoji mnoštvo prirodnih boja za hranu, a možete i napraviti svoje – pročitajte u tekstu Napravite prirodne boje za hranu. U receptima možete, naravno, koristiti neke od tih. Dodajete ih u vrlo malim količinama (1/8 ili 1/4 kašičice), a da biste obogatili ukus i miris dodajte i malo cimeta, kurkume i eteričnog ulja po izboru (samo pazite da niste osetljivi na to ulje i da nije iritantno za kožu).

Ako koristite cveklu u prahu budite pažljivi jer je boja intenzivna, dodajte tek malo – igrajte se sa nijansama. Inače, ovaj prah možete sami napraviti tako što oguljen koren cvekle isečete na tanke kriške i sušite dugo u rerni na vrlo niskoj temperaturi (ili u dehidratoru).

Ako volite smeđkaste nijanse onda vam je sve olakšano. Samo u osnovnu smesu umešajte 1/4 kašičice kakaa. A ako želite mat ruž pored boje dodajte i 1/4 kašičice bentonit gline.

ruz za usne pcelinji vosak

Možete slobodno kombinovati malo cvekle u prahu sa kakaom za novu nijansu ili mešati druge boje za hranu (pazite samo da koristite prirodne).

Da li ste već sami pravili svoju kozmetiku? Da li ste bili zadovoljni?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar