Menu 

U svakoj kući se bar jednom pojavila buđ u kupatilu. Možete je uvek ukloniti i sprečiti, ako se nije preterano proširila.

Najčešće se javlja u kupatilu, jer u toj prostoji obično ima najviše vlage. Zavlači se u uglove kada i tuš kabina, umivaonika, pločica, pa raste i na zastorima za tuširanje.

Šta proveriti

kupatilo cistoAko imate često buđ u kupatilu obavezno instalirajte neku ventilaciju ili nabavite isušivač vazduha. Ventilaciju pregledajte i otvore, po potrebi, očistite. Posle kupanja prozore otvorite bar na kratko da bi vlaga izašla. Takođe, proverite da li vam negde cure cevi, lavabo, vodokotlić, … Proverite i da li se vlaga uvukla u drvenariju, tapete (ako ih imate), tepihe. Pregledajte detaljno kupatilo, sve što vam se učini vlažnim ili podložnim razvoju buđi operite i ostavite da se dobro osuši pre nego vratite u kupatilo.

Kako sprečiti pojavu buđi

Pored navedenih smernica postoji još nekoliko stvari na koje trebate paziti. Ventilacija bi trebala da ima izduvni ventilator i trebalo bi da radi i dok se tuširate i još 30 minuta posle tuširanja.

Nivo vlage u kući bi trebao biti ispod 50%, pa je zato važna upotreba isušivača i provetravanje kuće.

Postoje čak i zastori za tuš i kadu otporni na buđ, a ako ih nemate onda svoje obične perite i menjajte češće. Ne ostavljajte šampone, gelove za tuširanje, igračke i ostale sitnice u ćoškovima tuš kabine i kade, jer tako omogućavate bolji i brži razvoj buđi. (Okačite ih na pločice uz kadu ili tuš kabinu, u posebne žičane police). Ne zaboravite i na tepihe i oni mogu ovlažiti i nakupiti buđ.

Ne ostavljajte mokre peškire u kupatilu i ako se pojave problemi sa curenjem rešite ih što pre.

Kada čistite kupatilo našpricajte problematična mesta mešavinom vode i sirćeta – bez ispiranja. Ne brinite miris sirćeta se neće zadržati, a sprečićete pojavu i razvoj buđi.

Kako je ukloniti

kupatilo budj u kadi

Buđ se često uvuče ispod silikona na kadama i tuš kabinama. Potrebno je da ga uklonite i zamenite novim slojem. Kupatilo očistite specijalnim sredstvima protiv buđi, ali mogu dobro poslužiti i izbeljivač, sirće i hidrogen peroksid.

ciscenje kade budjIpak, pazite dok uklanjate buđ i kada koristite ova sredstva, jer su poprilično jaka, a i sama buđ može da izazove niz alergija kod osetljivih ljudi. Kada čistite kupatilo od buđi nosite zaštitnu masku preko lica i rukavice. Uključite ventilaciju i otvorite prozore. Detalje, kao i predloge za prirodna sredstva za uklanjanje buđi potražite u tekstu Rešite se buđi u domu.

Na zidovima

Vrlo ružna pojava je ako buđ zahvati i zidove. I to možete sami rešiti, ali imajte na umu da buđ može izazvati alergijske reakcije i uticati na opšte zdravlje. Ako tretirate buđ, posebno na zidovima, obavezno nosite zaštitu.

Pomešajte hlorni izbeljivač i vodu u odnosu 1:3 ili koristite deterdžent sa izbeljivačem kao aktivnim sastojkom.

Uz pomoć jače četke i ove mešavine skinite buđ sa zidova i isperite. Ostavite sve prozore otvorenima, uključite venitlaciju i sačekajte da se sve u potpunosti osuši- Poželjno je i da okrečite kupatilo posle toga.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar