Menu 

U poslednjih nekoliko dana pojavila se vest kako je u nekim gradovima regiona zabeležen veliki broj slučajeva virusne upale pluća. Mi vam donosimo sve što bi trebalo da zante o ovom obolenju, šta ga uzrokuje, koji su simptomi i kako se leči.

Upala pluća nije ni malo bezazleno obolenje, može da obuhvati oba ili jedno plućno krilo, a uzrokuju ga virus, bakterije, gljivice ili neki drugi mikroorganizmi. Težina obolenja ovisi o organizmu koji je uzročnik, a virusna upala pluća je obično najbezopasniji oblik. Ipak, kod starijih ljudi i kod malih beba čiji imunitet nije dovoljno snažan može biti veoma opasna.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Uzročnici virusne upale pluća

Virusnu upalu pluća uzrokuje virus gripa, RSV virus, herpes ili varcella virus kao i virusi koji uzrokuju običnu prehladu adenovirusi i parainfluenza.

 • Virus gripa A i B obično se pojavljuje zimi i u rano proleće, a odlikuju ga simptomi poput glavobolje, povišene temperature i bolova u mišićima.
 • Respiratorni sincitijalni virus (RSV) se najčešće pojavljuje u proleće i obično napada decu te uzrokuje epidemiju u školama i vrtićima.
 • Herpes ili varicella su poprilično retki osim ako niste zakačili vodene ospice.
 • Adenovirus ili parainfluenza se često povezuju sa najobičnijim prehladama koje donose cureći nos i konjuktivitis.

Simptomi virusne upale pluća

 • Malo povišena temperatura, obično ispod 38C.
 • Kašalj sa malom količinom šlajma.
 • Umor.
 • Bol u mišićima.

Simptomi virusne upale pluća mogu trajati danima, pa čak i nedeljama pre nego osetite potrebu da posetite lekara dok kod bakterijske upale simptomi se razvijaju veoma brzo i mnogo su teži.

Kada posetiti lekara

Ako primetite neke od sledećih simptoma obavezno se javite lekaru:

 • Otežano disanje i kratak dah bez obzira na fizičku aktivnost.
 • Bol u prsima.
 • Slabost u celom telu.
 • Krv u iskašljaju.
 • Učestalo i jako povrćanje kje vodi do dehidracije.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Kako se leči virusna upala pluća

Ako vam je dijagnostikovana virusna upala pluća neophodno je da puno odmarate i pijete velike količine tečnosti. Nemojte se junačiti, jer ako opteretite organizam, sprečavate imunitet da se odbrani od bolesti i postoji veća mogućnost pogoršanja.

Obzirom da je u pitanju virus nisu uvek neophodni antibiotici pa se obično propisuju samo lekovi protiv temperature, kašlja i bolova u mišićima. Čak i ako vam lekar propiše neke jače lekove protiv upale pluća i dalje je neophodno da odmarate i pijete dosta tečnosti jer to je najbolji način da brže ozdravite.

Nakon što popijete lekove i odležite neko vreme verovatno ćete morati ponoviti slikanje pluća da se lekar uveri kako je opasnost prošla.

Prevencija

Od virusne upale pluća se branite baš kao i od gripa ili prehlade, izbegavajte javna mesta u vereme epidemije, često perite ruke posebno nakon što ste boravili u javnom prevozu ili ste bili u društvu nekoga ko je prehlađen.

Ako svake jeseni primate vakcinu protiv gripa time smanjujete šanse da obolite i od virusne upale pluća.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar