Menu 

Godinama unazad, javnost je upoznata sa novim načinom mršavljenja za koji su mnoge farmaceutske kuće tvrdile da je veoma efektan. Reč je o hCG dijeti, a mi vas danas pobliže upoznajemo sa njenim rizicima.

Žene su spremne na sve ne bi li skinule suvišne kilograme i podvrgavaju se mnogim netradicionalnim dijetama da što lakše dođu do savršene kilaže, ali ako dijeta podrazumeva ubrizgavanje hCG hormona koji se pronalazi u mokraći trudnih žena možda bi trebalo dobro da razmislite da li da je isprobate ili ne.

Ova dijeta je otkrivena u Sjedinjenim Američkim Državama, što uopšte ne čudi jer je gotovo dve trećine odraslih Amerikanaca gojazno, a većina njih traži brza i jednostavna rešenja.

dreamstime_s_25203481

Kako deluje hCG dijeta

Prema teoriji, hCG hormoni bi trebalo da suzbiju osjećaj gladi, a telo podstiče da kao „gorivo“ koristi masne naslage. Većina dijetalnih planova hCG dijete uključuje unos od svega 500 kalorija dnevno i to iz isključivo organske i industrijski neprerađene hrane u kombinaciji sa ampulama hCG seruma koji se kapa ispod jezika. Farmaceutske kompanije tvrde ukoliko se pridržavate programa koji traje 45 dana gubićete nekoliko kilograma dnevno i trajno ćete popraviti metabolizam.

S druge strane dijetetičari i nutricionisti tvrde da je to gotovo nemoguće i da će gubitak kilograma biti posledica veoma malog unosa kalorija koji je na granici sa izgladnjivanjem, a ne sa hCG hormonima. Od 1995. godine pa na ovamo razna istraživanja širom sveta su potvrdila da hCG hormon nema gotovo nikakav uticaj na gubitak kilograma, a u poslednje vreme nekoliko kompanija je kažnjeno od strane FDA za reklamiranje proizvoda na bazi hCG hormona za skidanje kilograma.

Mogući rizici po zdravlje

Kad je u pitanju hCG dijeta ne samo da ćete uzalud baciti novac već ćete ugroziti zdravlje, što zbog ubrizgavanja ovog hormona što zbog manjka hranjivih materija.

Teoretski, postoji mogućnost da kroz 500 kalorija dnevno uneste dovoljne količine ugljikohdrata, proteina, vlakana i masti, ali ćete sigurno ostati u nedostatku minerala i vitamina. Da bismo zadovoljili glad, imali dovoljno energije za obavljanje svakodnevnih poslova i da bi obezbedili potrebne nutrijente potrebno nam je najmanje između 1200-1500 kalorija.

dreamstime_s_4259741

Kada tokom dana unosimo broj kalorija koje preporučuje ova dijeta telo ne samo da sagoreva masti da bi dobilo energiju već to radi i sa mišićnom masom, a to je poslednje što je potrebno nekome ko želi izgubiti kilograme jer je mišićna masa ono što održava dobar rad metabolizma.

Činjenica je da ukoliko vam nešto na prvu deluje previše dobro da bi bilo istino, velika je verovatnoća da je to zaista tako. Najbolja dijeta je ona koju možete izdržati, a u hCG dijeti bi to retko ko uspio što zbog gladi što zbog kupovine veoma skupog i bespotrebnog hCG hormona.

Piši!
Širi dalje!
11 komentara
 1. Milka Spiroska

  to je samo za amerikance

 2. Lidija Krstic

  Bas FUJ…….

 3. Boka Ivanković

  pa to i liči na amerikance

 4. Danko Kovačić

  500 kcal = 2 kg kupusnjača (kelj, crveni ili bijeli kupus, cvjetača, prokulica…),

  možete kuhati na pari 10 min. i jesti 2 dana ili kuhati u vodi 20 min. i jesti 1 dan…!

  Napravite MIX. od kopusnjača tj. čorbu ili povrtnu juhu….!

  Začinite začinima (sol, češnjak, indijski curry…ili po želji)

  7 dana jedete, i 1 sat aerobika dnevno, skinete minmalno 1 kg sala u tjedan dana…!

  Napravite pauzu i ponovite za min. 1 tjedan odmora, neka jedete 12 tjedana godišnje, to je 12 kg sala manje…!

  Zamislite da je to 1 tjedan, čiščenje organizma, niste gladni, ni žedni….!

  Pokušajte jedan dan, ako uspije, nastavite…!

  U slast…!

  P.S.!

  Stalno gledam emisiju dr. Oz-a, kuhar sam po zanimanju i radim u fitness centru…!

 5. Olgica Marcic Imbronjev

  Fuj..ti amerikanci..

 6. Jasmina Nottelman Badic

  Strasno

 7. Bojana Zebeljan

  To je van pameti , bolesno !

 8. Amelija Li

  Pa…ja ne bi …

 9. Ljiljana Lilly Janevski

  Glupost,samo zatvoriti usta,,to je najbolja dijeta….

 10. Dragana Gajevic

  oici o nokraci jeza, sur je

 11. Olja Zejak Petricic

  :(

Napišite komentar