Menu 

Borba s kilogramima je večna muka kako za žene tako i za muškarce. Brojenje kalorija, vaganje, razne dijete, tretmani. Vekovima tražimo načine kako da dodatno mučimo svoje telo da zadovoljimo komadić taštine.

Sve o čemu treba da razmišljamo za vreme svih tih tretmana jeste da ne činimo nažao svome organizmu.

Nedavno je objavljena studija od devet načina kako da na zdrav način suzbijemo glad i jedemo manje, a da se osećamo dobro.

Jedite masnoće

Zvuči nelogično, ali masnoće mogu biti pametan način gubitka kilograma sve dok su u pitanju one dobre masnoće. Istraživanja su pokazala da oleinske kiseline (dobre masti) pomaže tankom crevu da pokrene jedinjenje koje mozgu šalje poruku o suzbiljanju gladi. Izvor dobrih masti su orasi, avokado, maslinovo ulje, dobre masti takođe usporavaju pražnjenje želuca pa ćete duže osećati sitost.

Režite hranu na manje komade

Dokazano je da ako hranu izrežemo na manje komade poješćemo manje i uneti manje kalorija nego kad su nam u tanjiru veliki komadi. Studenti na Arizona univerzitetu podeljeni su u dve grupe, obema grupama je dato po jedno pecivo  samo što je jednima doneto celo pecivo, a drugima isečeno na komadiće. Oni koji su dobili celo pecivo pojeli su količinski više i uneli više kalorija.

Probajte testirati sami sebe, jedite hranu koja inače dolazi u malim komadićima kao što su kokice, grožđe, semenke, orašasti plodovi.

Endrofin

Znamo da vežbanje skida kalorije, ali i najobičnija šetnja od 15 minuta će vam smanjiti želju za grickalicama i do 50%.

Upotrebite čula

Koristite sveže začine u svakom jelu kao što su sveži đumbir, nana, cimet, ruzmarin i bosiljak, dodavanje ukusa i antioksidanata u jelo može vas sprečiti da puno pojedete.

Raž

Celovite žitarice svih vrsta su veoma zdrave, ali kad je raž u pitanju dokazano je da izaziva mnogo manji odgovor insulina i duže ostavlja osećaj sitosti pa u sledećem obroku pojedemo manje nego što bismo inače.

Oslonite se na pamćenje

Naučnici su istraživali kako sećanje na ručak utiče na količinu slanih i slatkih grickalica kasnije u toku dana. Volonteri koji su znali šta su ručali jeli su mnogo manje grickalica od onih koji nisu.

Započnite dan na pravi način

Ovo slušate verovatno otkad znate za sebe, ali ovo je zaista istina. Oni koji preskaču doručak u toku dana unesu i do 50% više kalorija i loše hrane od onih koji redovno doručkuju. Oni koji preskaču doručak imaju 4.5 puta veće šanse da budu gojazni. Savršena kombinacija za zdrav doručak su žitarice, dobre masti, voće i malo proteina.

Usporite

Ljudi koji jedu polako unose 4 puta manje kalorija po minuti od onih koji brzo jedu. Oni koju jedu brzo jedu bez razmišljanja i to do trenutka dok ne počiste tanjir. Jedite polako, udahnite pre svakog zalogaja i stanite onog trenutka čim osetite da vam je dosta pa i ako vam je ostalo hranje na tanjiru.

Atmosfera

Prigušena svetla i lagana muzika nisu samo za romantične večere, naučnici su dokazali da u ovakvim uslovima jedemo manje čak i do 18% .

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar