Menu 

Ako niste pobornik vežbanja u teretani i nikako ne možete da se naterate na bilo koju drugu fizičku aktivnost jednostavno rešenje je da umesto liftom uvek idite stepenicama i popravite svoju fizičku formu.

Donosimo vam više nego dobre razloge zbog kojih bi stepenicama trebalo da se penjete svakog dana.

Penjanje uz stepenice sagoreva više kalorija od trčanja. Onima koji žele smršati ili održati telesnu težinu ova rečenica biće sasvim dovoljna da se umesto liftom na više spratove penju stepenicama. Dobra stvar je što kalorije na sagorevate samo dok se penjete već i dok silazite niz stepenice.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-couple-up-stairs-holding-hands-image22361849

Penjanje uz stepenice smanjuje rizik od moždanog udara. Prema rezultatima studije sprovedene na univerzitetu Harvard, fizičke aktivnosti poput penjenja uz stepenice uveliko smanjuju rizik od mogućeg moždanog udara. U studiji se navodi d ako dnevno pređete svega 3-5 stepeništa, dugoročno smanjujete rizik od moždanog udara za neverovatnih 29 odsto.

Pospešuje kardiovaskularno zdravlje i kondiciju. Obzirom na to da će vam penjanje uz stepenice uveliko popraviti kondiciju i formu ujedno će vam poboljšati i opšte zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Jača mišiće. Kad hodamo uz stepenice aktiviramo gotovo sve grupe mišića u nogama plus mišiće u predelu abdomena i leđa. Pored toga, opšte je poznato da jačanjem mišića, ubrzavamo metabolizam što opet utiče na brže sagorevanje kalorija. Na duge staze, hodanje uz stepenice oblikuje, tonira i jača mišiče.

Jednostavan način da budete aktivni. Ne postoji bolji način da u svoj život uvedete fizičku aktivnost od ove. Retki su oni koji se tokom dana barem jednom nađu pred izborom između stepenica i lifta, a vi znate šta vam je činiti.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar