Menu 

Surutka je zdravi, osvežavajući proteinski napitak. Postoji nekoliko recepata kako da napravite surutku – jednostavni i oni malo komplikovaniji.

Surutka obezbeđuje takozvane zdrave bakterije za probavu i odličan je izvor proteina, vitamina i minerala. Savršena je hranjiva namirnica, posebno za one koji žele da izgrade i ojačaju mišićno tkivo. Doprinosi i sprečavanju atrofije mišića.

(O surutki pročitajte više u tekstu – Znate li koliko je surutka zdrava?).

Domaći recept

surutkaMnogim vrednim domaćicama je sigurno već poznat ovaj recept, ali mi smo tu da se podsetimo. U isto vreme pravite surutku i sir. Potrebno vam je samo masnije mleko nepasterizovano i nehomogenizovano (po mogućnosti domaće).

Stavite ga u veću šerpu i zagrejavajte na srednjoj temperaturi, ali imajte na umu da ne sme da prokuva. Potrebno je samo da bude vruće (ali da ipak možete staviti prst u mleko, a da se ne opečete). U posebnu posudu staviti 1 šolju pavlake ili 1šolju jogurta i preko toga sipati malo vrućeg mleka. Promešajte, pa nastavite sipati zagrejano mleko uz konstantno mešanje. Ostavite na sobnoj temperaturi, stavite preko šerpe drvenu kašiku i prekrijte gazom. Sledeći dan dobićete kiselo mleko. Stavite ga u veliku šerpu na šporet na nižu temperaturu i lagano zagrejavajte par sati. Sklonite sa vatre. Pa kada se malo prohladi stavite u posudu koju ste obložili gazom i iscedite surutku i odvojite sir. Stavite surutku u flaše i držite u frižideru.

Sa sirilom

pravljenje sira i surutkeJednostavniji i brži proces je da pravite surutku sa sirilom, koje možete pronaći u bolje snabdevenim marketima ili poljoprivrednim apotekama. Pripremite: 4 litre mleka, 2 kašike sirila i malo soli (za sir). Zagrejte mleko, stavite sirilo i promešajte. Ostavite na toplom. Posle par sati (ili kada se pojavi kiselo mleko) vadite ga u posudu koju ste obložili gazom. Podignite krajeve gaze i ocedite sir dobro (stisnite rukama) ili ostavite da kapa u šerpu. Dobijena tečnost je surutka, a sir premestite u posudu i posolite po želji.

Sa limunom ili sirćetom

surutka u casiNa pola litre meka trebaju vam 4 kašičice limunovog soka (sveže ceđenog) ili sirćeta. Možete iskoristiti čak i sok do narandže za malo drugačiji ukus. Ako se kiselo mleko bude sporo stvaralo, dodajte još malo citrusnog soka po želji. Stavite mleko na šporet da prokuva, mešajte povremeno. Kada prokuva, isključite šporet, ali ostavite šerpu blizu izvora toplote da se lagano hladi. Odmah uspite sirće ili limunov sok. Kiselo mleko će se brzo formirati. Procedite ga i napravite surutku kao i u prethodnim receptima.

Recept
Ime Recepta
Nekoliko načina da napravite surutku
Objavljen
Vreme Pripreme
Ukupno Vreme
Rangirano
5 Based on 92 Review(s)
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Peciva i Testa

Divno, slatko, mekano pecivo koje će vas oraspoložiti tokom hladnijih dana, jer ne postoji bolji način da se oraspoložite od pečenja kolačića. Verujte nam na reč.