Menu 

Zbog rokova trajanja obično pojedine namirnice bacamo puno pre nego što bi trebalo. Donosimo vam nekoliko veoma važnih informacija koje će vam sigurno pomoći da smanjite bacanje namirnica i naravo uštedite novac.

Nedavno je u Americi sprovedeno istraživanje koje je pokazalo da čak 90 odsto Amerikanaca baca pojedine namirnice pre nego što bi trebalo, što znači da čak 40 odsto sasvim dobrih namirnica gotovo svakodnevno završi u smeću. Evo koje to namirnice sigurno bacate prerano prema sajtovima Yahoo i TIME magazine.

Zelena salata. Ako je zelena salata samo malo uvela, a nije strunula nema razloga da je bacate. Vratićete je u život tako što ćete je potopiti u ledenu vodu na 10 sekundi. Nakon toga je jednostavno osušite i koristite kao i obično.

10762072386_dfa3106030_z

Meso. Kad je u pitanju sveže meso važno je znati da bez obzira na rok trajanja ukoliko se zamrzne meso može stajati i do dva meseca, a meso za gulaš i do devet. Isto tako, ako se čuva na pravoj temperaturi u frižideru od 0-1 C može trajati i do 50 % duže nego što je to naznačeno na pakovanju.

Mleko. Pasterizovano mleko može trajati i do 50 odsto duže ako se čuva na nižim temperaturama.

Jabuke. Ovo ukusno voće će u frižideru ostati hrskavo i sveže čak i do tri nedelje, a ako ih skuvate i zamrznete ukus će čuvati osam meseci.

Hleb. Svim proizvodima od dizanog testa ćete dramatično produžiti rok trajanja ako ih zamrznete.

Konzervisana hrana može da traje i do godinu dana u vašem špajzu, a mnogi stručnjaci tvrde da se bez problema može jesti i nakon isteka roka trajanja. Na vama je da odlučite da li ćete to uraditi ili ne.

Kornfleks. Žitarice koje jedete za doručak možete jesti bez ikakve bojazni 6-12 meseci nakon otvaranja kutije.

Čips i krekeri. Ako su izgubili hrskavost jednostavno ih malko zapecite u rerni i slobodno jedite, međutim ako im ukus podseća na užeglo ulje najbolje bi bilo da ih bacite.

3514192452_2981b6e008_z

Jaja. Ukoliko jaja čuvate u frižideru ostaće sveža 3-5 nedelja nakon što ih kupite bez obzira na rok trajanja.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar