Menu 

Na naše veliko iznenađenje neke prilično zdrave namirnice mogu stvoriti mnoštvo problema ako se ne pripreme na ispravan način. Donosimo vam listu namirnica koje treba da dobro skuvate ili da ih izbegavate, treće nema.

Rabarbara. Iako se ova biljka kod nas retko priprema ako ikad poželite da je isprobate treba da znate pravilan način pripreme. Iako je koren rabarabare jako zdrav listove ne bi trebalo jesti jer sadrži kiselinu koja je pronađena u izbeljivačima i sredstvima za čišćenje metala. Ta komponenta može izazvati povraćanje, proliv i bol u želucu.

6073639332_9f72d98a27_z

Gljive. Iako su portobelo, vrganji, šitake i šampinjoni sasvim u redu, postoje vrste gljiva koje bi trebalo izbegavati. Neke gljive kao što nam je svima poznato sadrže velike količine otrovnih supstanci koje čak mogu biti i smrtonosne. Ako niste ekspert nikada nemojte ići u potragu za gljivama na svoju ruku i ogrančite se na gljive kupljene u prodavnici. Na taj način ćete biti sigurni da niste pobrkali vrste.

Pasulj. Pre nego ga poslužite, pasulj morate dobro skuvati što zbog lepšeg ukusa što zbog toksina koji se nalaze u sirovom pasulju poznatog pod nazivom lektin. Upravo taj toksin izaziva proliv, povraćanje, a u ekstremnim slučajevnima može biti fatalan. Dobra stvar je što se taj lektin kuvanjem neutrališe.

Semenke jabuke. Jabuke su sigurno jedna od najzdravijih namirnica na svetu, ali to ne znači i za njihove semenke koje sadrže veoma loše supstance. Ljudi u većini slučajeva ne jedu semenke, ali deca ih mogu slučajno pojesti i zato im uvek radije secite jabuke dok ne porastu dovoljno da mogu pripaziti.

5535638066_e22a345211_z

Indijski orasi. Sirovi indijski orasi mogu imati veoma loš uticaj na zdravlje nešto poput otrovnog bršljanja i zato kupujte isključivo onaj pakovani koji se u većini slučajeva pari ili prži pre nego se pakuje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar