Menu 

Jedan od najboljih načina da započnete radni dan i da pribavite svu neophodnu energiju jeste da za doručak pojedete toplu zobenu kašu. Slažete li se s nama? Danas vam otkrivamo zbog čega zob spada među najzdravije namirnice na svetu i zašto bi trebalo da je koristite u što većim količinama.

Zob je žitarica koja se žanje u jesen, ali u raznim oblicima dostupna tokom cele godine. Možemo je kupiti u obliku phuljica, brašna, u muslima ili keksićima. Ovas ili zob, latinski avena sativa je veoma izdržljiva žitarica koja može rasti u poprilično lošim uslovima i na mestima gde druge biljke ne mogu nići. Svoj prepoznatljivi ukus dobija tokom procesa prženja, koji nastupa nakon branja i čišćenja. Iako se tokom tog procesa zrno ljušti, zob time ne gubi vlakna i hranjive materije.

Lekovita svojstva zobi

???????????????????????????????????????????????????????????????????

Snižava nivo holesterola u krvi. Topla zobena kaša je savršen način da započnete radni dan posebno ako želitesprečiti pojavu srčanih obolenja, ako vam geni nisu naklonjeni i spadate u rizičnu grupu. Zob i zobene pahuljice sadrže posebnu vrstu vlakana poznatih pod nazivom beta-glukan, a još 1963. godine jedna studija je dokazala da upravo ta vlakna dokazano snižavaju nivo holesterola u krvi. Ta studija je otkrila i da oni koji imaju povišen holesterol treba da unose svega 3 grama ovih vlakana u toku dana da bi snizili holesterol za 8-23 odsto. To je veoma važna činjenica ako znamo da je povišen holesterol jedan od glavnih uzročnika srčanih obolenja i stvaranja plaka u krvnim sudovima.

Sadrži jedinstvene antioksidante koji sprečavaju pojavu kardiovaskularnih bolesti. Kako smo već naveli, vlakna iz zobi potpomažu eliminaciju holesterola iz organizma koji bi inače završio u krvotoku. Najnovija istraživanja otkrila su novi mehanizam pomoću koga zob štiti kardiovaskularni sistem.

Avenatramidi su jedinstveni antioksidanti koji se nalaze u zobi, a čija je funkcija da sprečavaju slobodne radikale da oštećuju LDL holesterol i na taj način smanjuju rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Kontroliše apetit. Održavanje telesne težine ili mršavljenje može biti veliki izazov ukoliko nemate kontrolu nad apetitom, a u tome vam od velike pomoći može biti upravo zob. Prema istraživanjima sprovedenim 2009. godine, beta-glukan smanjuje apetit i povećava otpuštanje hormona koji suzbijaju osećaj gladi, a zovu se kolecistokinini. Apetit ćete dodatno suzbiti ako pored zobi budete jeli i hranu bogatu vlaknima kao što su sveže voće i povrće.

Preventiva raku debelog creva. Rak debelog creva je u poslednjih godina pri samom vrhu lestvice najčešćih uzročnika smrti među ljudima i zato je neophodno da uradite sve što je u vašoj moći da sprečite njegovu pojavu. Konzumacija zobi može biti sjajna preventiva. Upravo ti jedinstveni antioksidanti kojima je zob bogata uveliko smanjuju rizik od nastanka raka debelog creva.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Stabiliše nivo šećera u krvi. Nauka je dokazala da zob ima veoma povoljan uticaj na dijabetes, posebno onaj tipa 2. Kod dijabetičara kojima je davana hrana u kojoj su se nalazile određene količine zobi primećen je manji rast nivoa šećera u krvi za razliku od onih koji su koristili proizvode od belog brašna i bele riže. Ako ste dijabetičar, lakše ćete držati pod kontrolom nivo šećera u krvi ako dan započnete namirnicama koje stabilišu šećer.

Ako imate problem s tim da smišljate šta ćete pripremati za doručak, neka vam prvi izbor uvek budu zobene pahuljice ili zobena kaša. U tom slučaju sigurno nećete pogrešiti.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar