Menu 

Mnogo puta do sada smo pisali o lekovitosti mnogih biljaka i začina, a za danas smo odlučili da na jedno mesto saberemo one koji biljke i začine koji su najsnažniji prirodni borci protiv kancerogenih obolenja i mnogih drugih bolesti.

Mnoge biljke o kojima ćemo danas pisati sigurno vas neće iznenaditi i za njihove zdravstvene beneficije ste sigurno čuli nebrojeno puta, mi ćemo vas ipak još jednom podsetiti na neke od najlekovitijih biljaka koje nas okružuju i koje gotovo svakodnevno upotrebljavamo.

Đumbir

Đumbir ima dugu tradiciju u narodnoj medicini, a koristi se za lečenje mnogih stanja i bolesti od prehlade do opstipacije. Možemo ga koristiti u svežem obliku, kandirani ili mleveni. Iako su mleveni i sveži đumbir poprilično različiti ukusom, đumbir u prahu možete koristiti kao zamenu  za sveži i to 1/8 kašike đumbira u prahu je dovoljna da zameni 1 kašiku sveže naribanog korena đumbira.

Konzumiranje đumbira i proizvoda na njegovoj bazi uveliko mogu pomoći za mučnine uzrokovane hemoterapijama. Koristite ga zajedno sa propisanim lekovima protiv mučnine. “Đumbir – jedna od najzdravijih namirnica”

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-rosemary-basket-image24060729

Ruzmarin

Ova mirisna biljka karakteristična je za područje Mediterana gde se najviše koristi, a veoma je bogat izvor antioksidanata. Zbog svog porekla ruzmarin ćete često pronaći u italijanskim jelima, a možete ga kombinovati u supama, umacima od paradajza kao i u marinadama za meso. Često se stavlja i u hleb.

Ruzmarin može pomoći kod detoksikacije, problema sa čulom ukusa, slabom probavom i gubitkom apetita. Ako imate neke od ovih problema pijte tri šolje čaja od ruzmarina dnevno. “Ruzmarin za pametniju glavu”

Kurkuma

Kurkuma je koren koji pripada istoj porodici biljaka kao i đumbir i nezamenjiv je sastojak karija, on je zaslužan za onu karakterističnu žutu boju. Komponenta kurkumin koju kurkuma sadrži je dokazano antioksidant te poseduje antiupalna svojstva koja potencijalno mogu zaštititi od razvoja kancerogenih obolenja.

Nad ekstraktom kurkume su vođena razna istraživanja da bi se utvrdilo kakvog uticaja ima u lečenju pojedinih vrsta kancerogenih obolenja kao što su rak debelog creva, prostate i kože. Iako su se dobili veoma obećavajući rezultati testiranja nad životinjama ostalo je nepoznato kakva je njegova primena kod ljudi. Pročitajte kako da npravite “Spas za imunitet – mleko od kurkume”.

http://www.dreamstime.com/stock-images-chili-pepper-image37698744

Čili papričice

Kapsaicin koji se nalazi u čili papričicama je veoma delotvoran lek protiv bolova i mnoge kreme protiv bolova uzrokovanih artritisom sadrže upravo ovu komponentu. To nikako ne znači da treba da trljate bolno mesto čili papričicom jer sa njom treba da se rukuje veoma pažljivo.

Kreme koje u sebi sadrže kapsaicin su se pokazale veoma delotvornima u otklanjanju bolova tokom postoperativnog perioda kod pacijenata sa kancerogenim obolenjima.

Pored toga, verovali ili ne čili papričice mogu pomoći i kod loše probave, a za to se najdelotvornijiom pokazala kajenska paprika, ali u malim količinama. Pročitajte i “Ljutom papričicom protiv glavobolje”.

Beli luk

O ovom malom čudu prirode pisali smo više puta, ali nikad nije suvišno napomenuti kako je beli luk veoma bogat flavonoidima, selenijumom, oligosaharidima, argininom. Ipak, najaktivnija komponenta belog luka je svakako alicin koji mu daje karaterističan miris i otpušta se kad se beli luk zgnječi ili nasceka.

Nekoliko istraživanja je dokazalo da redovnom konzumacijom belog luka smanjujemo rizik od nastanka raka želuca, jednjaka, debelog creva, pankreasa i grudi. Beli luk u borbi protiv raka pomaže naviše načina. Smanjujući bakterijske infekcije i formiranje supstanci koje uzrokuju rak. Isto tako promoviše obnovu DNK uključujući i odumrle ćelije. Pored toga podstiče detoksikaciju organizma i jača imuni sistem. O belom luku čitajte u tektovima “Čudotvorni beli luk kao lek i sjajni recepti”, “Lečite kandidu belim lukom”.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-fresh-mint-leaves-image4487506

Menta

Menta je prirodni hibrid nastao ukrštanjem vodene mente i sperminta, a hiljadama godina se koristi za poboljšanje probave, protiv proliva, stomačnih grčeva. Pomeža i kod simptoma uzrokovanih sindroma iritacije creva kao i kod trovanja hranom. Menta umirujemišiće i podstiče protok žuči.

Čaj od mente se može koristiti da umiri stomak nakon tretmana protiv raka, a veoma je efektan i u lečenju bolnog grla, ali i bolnih ranica koje se stvaraju u ustima usled hemoterapije i radijacije. O menti smo pisali u članku “Menta – dobra drugarica vašeg zdravlja i kuhinje”.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-chamomile-flowers-closeup-against-clear-blue-sky-image36790186

Kamilica

Kamilica je poznata po svojim umirujućim svojstvima i kroz istoriju se koristi za lečenje mnogih stanja. Ukoliko imate problema sa spavanjem prvo što će vam većina ljudi preporučiti je upravo šolja čaja od kailice pres spavanje. Veoma efektno leči bolno grlo i ranice u ustima nastale zbog hemoterapije i radijacije. Detalje o kamilici možete pronaći i u tekstu “Snažne dobrobiti blage kamilice”.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ove tablete za tuširanje sa viksom su možda pogodnije za neko hladnije vreme, kada je sezona prehlada, ali ako patite od sezonskih alergija takođe mogu biti od pomoći. Piši! Širi dalje!