Menu 

Kad krenemo na odmor, svi većinom imamo okvirni budžet  koji se, uglavnom, premaši. Da vam se to ne bi dogodilo i da ne bi potrošili više od planiranog, pročitajte naše veoma korisne savete.

Ključna stvar u razumnom trrošenju novca za odmor jeste planiranje i određivanje budžeta. Jeste li znali da čak osam odsto godišnjih primanja odlazi na putovanja? Ako volite putovati, možete „srezati“ druge troškove da biste povećali budžet za odmor. Ako planirate godišnji, približno odredite vaš celokupni budžet, uzimajući u obzir gde idete, kako ćete tamo stići i šta ćete tamo raditi. Ako ste se, na primer, odlučili za letovanje na nekom jadranskom ostrvu, možete naći povoljan smeštaj. Iako će vas put do tamo koštati pravo malo bogatstvo, uštedećete na drugim aktivnostima kojih na ostrvima baš i nema, posebno u manjim mestima.

Rogoznica_-_pogled_s_kopna_na_most_i_otok_20070930_033

Nakon što ste odredili koliko novca ćete potrošiti na smeštaj i put, odredite i dnevni budžet za hranu, piće, kupovinu suvenira, pa taj budžet povećajte za 10-15 odsto za iznenadne troškove, kojih će svakako biti, posebno ako imate decu. Letovanje može biti sjajan „trening“ kako da što bolje rasporedite i trošite novac. Kad ste stigli na odredište i odredili dnevni budžet u koverte, rasporedite novac za svaki dan i dnevno trošite samo po jednu kovertu, bez varanja.

Kad su u pitanju suveniri za porodicu i prijatelje, ne budite previše velikodušni, ali ni previše škrti. Na kraju krajeva, niko ne očekuje da mu sa odmora donesete skupocene poklone. Pre puta napravite spisak koliko novca želite potrošiti za svaku blisku osobu, pa kad stignete na odmor uklapajte se u tu sumu.

Kad je u pitanju hrana i piće, idite tamo gde se hrani lokalno stanovništvo. Izbegavajte da jedete u hotelu, ili tamo gde ima najviše turista, jer tu su obično cene vrtoglave. Pitajte stanovnike da vam preporuče neke male lokalne restorane i kafiće.

6206687213_2c76994b5f_b

Ukoliko se budete pridržavali okvirnog budžeta, verujte nam na reč, nećete morati razmišljati, dizati kredite i povećavati limit na karticama kad dođe septembar, kupovina knjiga i školske opreme za vaše klince. Ako odlazite na prvi zajednički odmor sa vašim partnerom, saznajte kako da “preživite” prvo zajedničko putovanje.

Piši!
Širi dalje!

3 komentara
 1. bane dobreta

  moja taktika je da prvih dana stedim i trosim sto je moguce manje, a pri kraju odmora u zavisnosti koliko mi ostane trosim malo vise, u svakom slucaju nikada ne vratim kuci nista. Prvih dana posebno ako ste prvi put u nekom mestu, zna da potrosite vise za neku stvar koja je mozda iza ugla i daleko jeftinija.
  Dobar je savet da se jede gde jedu i lokalci, ali u nekim drzavama, vlasnici ako vide stranca, dizu cene, a lokalni zitelji u vecini slucajeva kuvaju kuci.

 2. Maja

  Odlični saveti za putovanja. :) Mnogi od nas umemo da se u prvih nekoliko dana možda i previše opustimo, pa zaboravimo na to koliko bi realno trebalo trošiti novca na putovanju, koliko smo ga poneli, a i da se život nastavlja i posle putovanja i odmora. Pored smeštaja i hrane, tu su i troškovi izleta, rent a car-a, shopping-a, a sve to je vrlo lepo, ali bi trebalo biti oprezan i na pravi, ali racionalan način uživati na odmoru.

 3. Nada Vlahovic

  NIKAKO!

Napišite komentar