Menu 

Mnogo puta do sad smo pričali o tome kako ne postoje bolje vreme za uvođenje nekih zdravijih životnih navika od proleća. One novogodišnje odluke su veoma kratkog veka, ali one koje započnu sa novim prolećem obično traju.

Jedan od razloga za to je što smo više motivisani, dan je duži, više je sunčanih intervala tokom dana i jednostavno smo poletniji i imamo više elana čak i za neke promene koje dugo vremena odgađamo. Istraživanja su čak pokazala kako zbog sunca sve više ljudi vežba napolju umesto u teretani, a većina njih vežbanje napolju ne doživljava kao obavezu već kao zabavu i to je jedan od razloga zašto istrajavamo.

Ako biste iskoristili ovaj prolećni elan, a ne znate odakle da počnete mi imamo nekoliko ideja za promene koje možete uneti u svoj život već danas.

8607706627_da09488199_z

Jutarnja šetnja za prirodnu dozu vitamina D. Konačno je došao kraj hladnim i mračnim jutrima i zato ih iskoristite na najbolji mogući način. Jedan od najboljih načina da se razbudite je svakako šetnja po jutarnjem suncu. Svega 20 minuta provedenih napolju u jutarnjim časovima će vam popraviti raspoloženje i razbuditi vas bolje nego kafa.

Zimska jela zamenite onim laganijima. Jedan od razloga zbog kojeg volimo proleće je sigurno i taj što su tržnice bogate novim, svežim plodovima i zato ih iskoristite. Teška, zimska jela koja ste koristili u poslednjih nekoliko meseci ostavite za novu zimu, a sada kuvajte lagane testenine, salate i povrtne supe.

Kupujte sezonske namirnice i dodajte voće i povrće u svaki obrok. Veoma je važno da kupujete ono što je trenutno u sezoni, a isto tako je važno da u svako jelo uvrstite neko voće ili povrće.

Pola sata gledanja televizora zamenite vremenom provedenim napolju. Zimi večeri uglavnom provodimo zamotani u ćebe pred televizorom, ne dozvolite da se ta navika preslika i na proleće. Najmanje pola sata gledanja televizora zamenite večernjom šetnjom, igrajte se sa psom ili izvedite dete u prak.

9515201602_dbb2490eff_z

Duboko dišite dok ste napolju. Sveži povetarac je ona promena koju prvo primetimo sa dolaskom proleća i zato se ne ustručavajte da duboko dišete dok ste napolju. Duboko disanje na svežem vazduhu dokazano deluje kao instant rešenje za stres, snićava krvni pritisak i promoviš zdravlje mozga. Isto tako duboko disanje smatra se jednom od najjednostavnijih vežbi koju možete praktikovati.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar