Menu 

Jeste li već razmišljali o vašim novim Novogodišnjim odlukama, ili ćete se vratiti na one stare koje ste prekršili hiljadu puta do sada, kao što je prestanak pušenja? LifePress magazin će vam pomoći da u novoj godini istrajete i bacite cigarete jednom zauvek!

Prestanak pušenja je sigurno jedna od najčešćih novogodišnjih rezolucija i čak 6 od 10 pušača svake godine odlučuje da ostavi cigarete, ali veoma mali broj zaista istraje.

dreamstime_s_25031593

O štetnosti aktivnog i pasivnog pušenja vam danas nećemo pričati, niti vam soliti pamet pošto smo sigurni da svi više-manje znamo koliko su cigarete štetne. Dovoljno je reći da su bolesti uzrokovane duvanskim dimom jedan od vodećih uzročnika smrti.

Mi ćemo vam danas dati nekoliko jednostavnih smernica koje će vam pomoći da u novoj 2014. godini pažnju posvetite svome zdravlju i prestanete pušiti.

Kako se pripremiti za proces odvikavanja

Planiranje unapred može vam uveliko pomoći da se zauvek rešite ove loše navike. Pokušajte neke od ovih proverenih saveta koji su pomogli mnogima širom sveta.

Tražite pomoć. Nemojte biti sami u ovoj priči oko odvikavanja. Zamolite članove vaše porodice, prijatelje i radne kolege da vam pruže podršku i razumevanje. Ako budete imali nekoga ko će bez pitanja krenuti sa vama u šetnju ili ko će vas saslušati kad vas uhvati nervoza može biti od velike pomoći. Isto tako putem interneta možete pronaći forume koji se bave ovim pitanjem i podeliti svoja iskustva sa ljudima koji prolaze kroz isto.

Planirajte. Tačno isplanirajte vreme i period kad ćete prestati pušiti. Izbegavajte one periode za koje znate da vas čeka gomila toga na poslu ili vreme praznika. Ali, jednom kad odlučite, nemojte odustajati i odstupati, držite se čvrsto plana.

Počnite vežbati. Rodovno vežbanje provereno pomaže kod prestanka pušenja i ne samo to, vežbanje će vam pomoći da sprečite neželjeno gojenje koje obično prati odvikavanje od pušenja i podići će vam nivo energije. Za početak možete upražnjavati svakodnevne duge šetnje.

dreamstime_s_23778431

Posvetite pažnju nutrijentima i spavanju. Jedite zdravu, izbalansiranu hranu, pijte puno vode i obezbedite sebi dovoljno sati sna.

Razgovarajte sa lekarom ili apotekarom. Ako ipak mislite da nećete moći uraditi ništa snagom volje, razgovarajte sa vašim lekarom ili apotekarom koji će vam preporučiti preparate (tablete, žvake, flastere) koji će vam pomoći. Isto tako možete pokušati sa biljkama i e –cigaretama.

Ako ste pušač, najvažnija stvar koju možete napraviti za svoje zdravlje jeste da prestanete pušiti.

Piši!
Širi dalje!
20 komentara
 1. Draga Vasilova

  ija lomim i opet isto haha

 2. Snezana Kostic

  ja sam ostavila cigare jos pre 7 godina i divim se samoj sebi

 3. Mihailo Bebic

  ovo su ceske start cigare

 4. Zuzana Flora

  sve bih zapalila od1nomuf

 5. Ruzica Mladenovic

  Svatiti da ima nesto sto vam znaci vise od cigareta.

 6. Danijela Radojčić

  istina <3sve je u glavi

 7. Snezana Horvat

  POKUSALA !ALI NAKON 2 MESECA KAD SAM SE NASLA U SITUACIJI DA OKO MENE SVI PUSE A JA NEMOGU DA NAPUSTIM PROSTORIJU DA POBEGNEM OD DIMA KOJI ME JE OPIJAO ,MAMIO JEDNOSTAVNO NISAM IZDRZALA .POPUSILA SAM POLA CIGARETE MISLETJI TO JE ETO SAMO DOK NE IZADJEM IZ TE PROSTORIJE I VISE NETJU ALI NIJE BILO TAKO PONOVO SAM POCELA I SAD NEMOGU BEZ NJIH!!!!

 8. Gordana Lordanić Milojević

  Nema tu karakter. Zna se gde se on primenjuje. Ovo je samo ODLUKA ili hoću ili neću

 9. Снежана Бурсаћ

  Mirjana Zerajic ..osim sto dobro vladas SA sobom, reklo bi se da dobro vladas i SA nozem i SA oklagijom

 10. Снежана Бурсаћ

  Mirjana Zerajic ..osim sto dobro vladas SA sobom, reklo bi se da dobro vladas i SA nozem i SA oklagijom

 11. Mirjana Žerajić

  Vec 13 god. ne pusim ,samo sam sebi rekla ja sam ta koja vladam sa sobom a ne cigareta . I to je to ,kao da nikada nisam pusila ,bez muke .E sada ,nismo svi isti kako ko ….pozdrav za sve !

 12. TomaiJulijana Ciric

  Samo karakter i može se već 7 godina, od danas do sutra,ne i gotovo.

 13. Marija Prodanovic

  ma ima da pusim makar disala na skrge .

 14. Наташа Савковић

  Samo karakter-vec 19meseci NE NE i NE!

 15. Sladjana Panic

  moje iskustvo bese da samoj sebi rekoh da n e c u konzumirati cigarete.uspela sam i ne koristih ih 3 godine i neki mesec vise..dzaba mi bila jaka volja,kad poceh ponovo kad nas je belosvetska olos bombardovala.sada,ne mogu bez cigareta.hvala olosima na nezdravlju sto mi donesose.to je moje iskustvo,koje podelih sa vama.hvala vam na razumevanju.

 16. Zoran Bogdanovic

  Glupi saveti,mozda za neku drugu zemlju narod.Samo volja i rec ne.

 17. Vlada Miladinovic

  odlicno je bez njih prva dva meseca!

 18. Darko Mesar

  već ostavio prije par dana, bez puno problema..samo volja, želja,htjenje i inat cigarama…:)

 19. Vera Zika Ivanovic

  sa karakterom jakim toje to

 20. Vinka Zaric

  naj verovatnije da hoce

Napišite komentar