Menu 

Jeste li ikad čuli za alkalizirajuće dijete pomoću kojih smanjujemo kiselost u organizmu? Mnogi stručnjaci tvrde da bi jedan od najvažnijih sastojaka alkalizirajuće dijete trebalo da bude limun. Otkrivamo vam sve vezano u vezi ovakvih dijeta i uticaju limuna.

Dijete koje alkalizuju krv su dobile na popularnosti u poslednjih nekoliko godina, a iz dana u dan ih sve više preporučuju razni nutricionisti i lekari širom sveta. Ljudski organizam radi da bi održao pomalo alkalni pH balans što čuva opšte zdravlje organizma i kosti čini jakima. Istraživanja su pokazala da pomalo kisele namirnice poput limuna u stvari alkalizuju telo i trebalo bi ih čim više uvrstiti u svakodnevnu ishranu.

Uloga alkalizirajuće dijete

Iako se o ovakvim dijetama još uvek raspravlja i vode polemike mnogi eksperti iz oblasti zdravlja veruju da je nutritivnost zaista usko povezana sa pH balansom u organizmu. Naime, određena hrana kad se spoji sa probavnim sokovima i kiselinama postaje kisela ili alkalna. Popularne dijete koje se baziraju na isključivo crvenom mesu podstiču ekstremno kisele namirnice i jako su štetne za zdravlje dok su dijete koje se baziraju na konzumaciji limuna i ostalog voća i povrća mnogo pogodnije jer alkalizuju organizam.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Dobrobiti alkalizacije

Kada je vaša ishrana prepuna namirnica poput limuna i ostalog zdravog voća i povrća pH balans organizma ostaje alkalan od čega imamo višestruku korist. Alkalna krv apsorbuje više kiseonika što utiče na raspoloženje i opšte zdravlje. Sa manjkom kiseonika u krvi možete se osećati umorno, a i debljanje je mnogo lakše. Mnogi stručnjaci veruju i tvrde da alkalizacijom čuvamo zdravlje kostiju i sprečavamo oticanje kalcijuma u krvotok već ga zadržavamo u kostima.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Najlakši način da promenite pH vrednost krvi i učinite je alkalnom

Da biste poboljšali pH balans krvi i da biste je učinili više alkalnom potrebne su vam samo male promene u ishrani.

 • Pijte sokove od svežeg povrća u koje ćete dodavati prah od zelene trave i na tajn način ćete dobiti veoma alkalno piće sa kojim bi trebalo da započnete dan.
 • Drugi način jeste da svakodnevno pijete nekoliko čaša vode sa sveže ceđenim sokom od limuna. Limun je veoma kisela voćka, ali kad se probavi i asimilira u organizmu ima alkalno delovanje i zao je on jedna od najboljih alkalnih namirnica u prirodi.
 • Treći način da promenite pH vrednost jeste da jedete suve smokve i grožđice koje spadaju među najalkalnije nanirnice. S druge strane trebalo bi da izbegavate banane jer povećavaju kiselost.
 • Pijte biljne čajeve koji su uz dodatak sveže ceđenog limuna najbolji izbor. Izbegavajte konzumaciju kafe, gaziranih sokova i piva.
Piši!
Širi dalje!

2 komentara
 1. Nikola

  pH krvi je oko 7,35 i organizam se trudi da to održava. Unošenjem kiselih ili alkalnih namirnica pH krvi se neznatno menja, jer ogranizam teži ravnoteži. Da, tačno je da “alkalnija” krv apsorbuje više kisonika, ali on je jače vezan i teže se otpušta.
  Ne treba forsirati organizam. Ishrana trebada je uravnotežena i raznovrsna. Sve ostalo će vaš organizam uraditi za vas!
  U tekstu nigde nije citiran nijedan naučni rad! Takođe, ne vidim da je autor teksta medicinski radnik.

 2. NIna

  Postoji recept sa bananama za alkalizaciju tela. Baš sam pre 5 min.pročitala da banane spadaju u bazne namernice…. Kome verovati?

Napišite komentar