Menu 

O dijetama za skidanje kilograma smo često pisali, ali šta je sa onim ljudima koji nemaju apetita i koji muku muče sa manjkom kilograma? I za njih imamo rešenja, i to naravno prirodna.

Slab apetit može biti posledica brojnih emocionalnih stanja kao što su anksioznost, nervoza, napetost ili depresija. Stresni događaji na poslu ili u porodici takođe mogu rezultirati gubitkom apetita, a tu je upotreba i raznih lekova što legalnih što ilegalnih.

Ukoliko vaš gubitak apetita nije simptom neke teže bolesti veoma učinkovite lekove možete pronaći u svojim kuhinjama. Neki od najdelotvornijih su:

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-dark-green-leafy-vegetables-colander-image11896908

Gorko zeleno povrće. Radič, rukola, blitva, endivija, kelj, potočarka, sve su to namirnice koje stimulišu probavu, a spadaju među gorkasto zeleno lisnato povrće. One navode telo da proizvodi više probavnih sokova i enzima kao i žuči koja rastvara masnoće na manje delove da bi se bolje apsorbovale.

Voda. Voda je veoma delotvorno sredstvo za kontrolisanje apetita, posebno kad svakodnevno ispunjavate kvotu od popijenih osam čaša. Pijte vodu čak i onda kad vam se čini da niste žedni.

Mirođija. Još su stari Grci koristili mirođiju za smirenje stomaka i stavljali su je u jela koja su obično teško probavljiva. Danas je mirođija čest začin mnogim jelima, a Nemci od nje prave posebnu rakiju koja se služi pre jela s ciljem otvaranja apetita.

http://www.dreamstime.com/stock-image-cayenne-pepper-image27187321

Kajenska paprika. Malo šta će vam otvoriti apetit tako dobro kao kajenska paprika. Postoje neki dokazi da kajenska paprika ubrzava metabolizam i otvara apetit i zato obavezno zaljutite vaša predjela da biste uživali u glavnom.

Komorač je poznat po svojim po probavu balgotvornim dejstvima. On umiruje stomak i apsolutno provereno otvara apetit.

http://www.dreamstime.com/stock-image-fennel-image27695751

Đumbir pored svih lekovitih svojstava koja ima stimuliše i apetit. Pre jela probajte grickati sveži đumbir, popijte čaj ili neko gazirano piće sa ukusom ovog korena.

Pepermint. Pepermintom ćete osvežiti svoja jela, ali i otvoriti apetit. Pre obroka napravite čaj od svežih listova peprminta tako da listove prelijete sa jednom šoljom vrele vode, ostavite da stoji 20-30 minuta, procedite i pijete po potrebi.

Pored uvođenja ovih namirnica u ishranu obratite pažnju na još nekoliko stavki i životnih navika.

 • Hrana iz detinjstva. Ponekad se apetit može popraviti uz pomoć vaše omiljene hrane iz detinjstva. Užiivajte u makaronima sa sirom, sarmi, sutlijašu svemu onome što su vam pravile vaša mama ili vaša baka.
 • Pazite na nivo stresa. Stavite pod kontrolu nivo stresa i anksioznosti jer oni zasigurno mogu biti glavni uzročnici gubitka apetita.
 • Vežbajte. Budite aktivni jer će vam se ako se budete trošili apetit zasigurno veoma brzo vratiti.
Piši!
Širi dalje!
4 komentara
 1. Safet Sabic

  Pogledajte predavanja prof.Dr Branuslava Mihajlovića na yotub-u!

 2. Gordana

  ja po ceo dan ne jedem…placem pre svaki obrok,oslabila mi je i krvna slika,pritom sam operisala kuk i ne krecem se..t.j izvadili su mi kuk i cekam ugradnju kuka.vrlo sam napeta i ugrcu,ako ima jos neki savet pomozite mi..

 3. Biljana

  A ja zavidim onima koji ga imaju :)

 4. Petra Petric

  prosto “zavidim“ ljudima koji nemaju apetit :)

Napišite komentar