Menu 

Koliko puta vam se desilo da vam voće u posudi istrune pre nego ste ga stigli pojesti? Evo nekoliko malioh trikova kako davam pojedine namirnice duže ostanu sveže.

Jabuke

Jabuke uglavnom držimo na sobnoj temperaturi u činijama što je potpuno pogrešno. Da bi va vaše jabuke duže ostale sveže čuvajte ih u frižideru, zapakovane u plastične kesice. Ovako spremljene jabuke mogu ostati sveže i do šest nedelja, ali pripazite da li su sve zdrave, jer jedna trula jabuka može da pokvari i sve ostale.

Špargle

Špargle su veoma osetljive i lako izgube ukus i zato ih je najbolje pripremiti odmah nakon kupovine. Ako baš morate da ih čuvate za kasnije, stabljike zamotajte u papirne salvete i stavite ih u najhladniji deo frižidera.

Avokado

Jeste li znali da avokado može da stoji neverovatnih tri do šest meseci na drvetu bez da istrune i da počinje sa kvvarenjem tek nakon što se ubere? Nakon što se ubere avokado može da strune za dva-tri dana i zat je najbolje da ga potrošite čim ga kupite i ne kupujete veće količine.

Oljušteni avokado će svežinu zadržati duže ukoliko ga poprskate sa limunovim sokom ili belim vinskim sirćetom.

Banane

Banane u frižideru mogu ostati sveže i do pet dana. Iako hladan vazduh iz frižidera koru banane može učiniti smeđom, plod će ostati svež.

Mahune

Pre nego spremite sveže mahune, da biste im produžili svežinu obavezno ih operite, ocedite, zamotajte u papirnu salvetu i čuvajte u najhladnijem delu frižidera i do pet dana. Krajeve nemojte rezati sve do pripreme.

Cvekla

Lišće cvekle se veoma malo koristi što je veoma pogrešno jere je prepuno hranjivih i zdravih materija. Iskoristite ga dan-dva nakon branja jer veoma brzo uvene. Što se tiče samog korena, njega možete čuvati u frižideru i do dve nedelje, pod uslovom da vrh odrežete na centimetar dužine.

Bobičasto voće

Čim donesete kući bobičasto voće, prvo što treba da uradite jeste da odstranite sve nezdrave i trule plodove, a zatim ga stavite u plitku posudu koju ste obložili papirnim ubrusima. Voće pokrijte ubrusima koji će upiti svu suvišnu vlagu, a zatim posudu prekrijte plastičnom folijom.

Na ovaj način bobičasto voće može biti sveže i do nedelju dana.

Brokoli

By: wanko

By: wanko

Svoju zelenu boju i ukus, brokoli će sačuvati i do pet dana ukoliko ga budete držali u hladnijem delu frižidera zapakovanog u otvorenu plastičnu kesicu.

Prokelj

Da bi vam ovo veoma zdravo povrće sačuvalo sve svoje blagodeti i do pet dana, nipošto ga nemojte prati prati pre nego ga spremite, sve što treba da uradite jeste da skinete požutele listiće i čuvate ih u plastičnim posudicama bez poklopca.

Šargarepa

Pre nego šargarepu spremite u frižider, obavezno odrežite lišće i zelene stabljike jer one mogu „zarobiti“ sve hranjive nutrijente i vlagu iz korena. Šargarepu spremite u plastične kesice i na ovaj način može da traje i do dve nedelje.

Koji su vaši trikovi za čuvanje namirnica?

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Renata

    Paradajz nikako ne treba da se drzi u frizideru. Najduze ce da traje ako se cuva na sobnoj temperaturi i to sa donjim delom(gdje se nalazio “rep”) na tanjiru. Ovako okrenut ce spreciti ulazak vazduha u plod. Meni je znao da traje i do 2 sedmice :)

Napišite komentar