Menu 

Ako vas je ikad zanimalo da li zaista postoji alergija na sunce, LifePress magazine vam donosi odgovor.

Iako veoma retka, alergija na sunce postoji, a medicinski naziv joj je solarna utikarija. “Ova retka bolest pogađa svega 0,5 odsto populacije, dok 10 odsto ima reakcije na koži nakon izlaganja suncu”, kaže dr. Gordon Sirles, predsednik Udruženja dermatologa Kanade. On takođe kaže da se kožne reakcije dele na dve grupe, osetljivost i alergiju na sunce.

Ljudi koji pate od alergije na sunce pri svakom izlaganju dobiće osip na koži, na isti način kao što neko ko je alergičan na kikiriki dobije osip kad ga pojede ili bude u dodiru s njim. Ova reakcija je obično veoma brza i potrebno je svega nekoliko minuta izloženosti sunčevim zrakama da bi se osip pojavio. Dobra strana alergije na sunce jeste, što za razliku od ostalih alergija nije opasna po život, već samo neugodna.

Osetljivost na sunce, je s druge strane, puno češća pojava, a manifestuje se malim crvenim tačkama na telu koje svrbe, poput osipa. Ne pojave se brzo nakon izloženosti suncu već nekoliko sati kasnije u toku dana. Osetljivost na sunce može da bude i nuspojava na pojedine lekove, neki antibiotici izazivaju osetljivost koja se zove fotodermatitis, što je reakcija imunog sistema na izloženost suncu.

Ukoliko ste alergični ili osetljivi na sunce uvek bi trebalo da se pokrivate prozračnim materijalima da sprečite pojavu neugodnog osipa.

Kako da se izborite sa opekotinama od sunce saznajte u članku “Najbolji recepti protiv opekotina od sunca”.

Piši!
Širi dalje!

2 komentara
  1. Milomir

    Ja sam dobio alergiju na sunce sa 38 godina starosti . Interesuje me postoji li neki lijek .

    Hvala unaprijed

    • Ivana Novak Ivana Novak

      Milomire, najbolje je da se konsultujete sa vašim lekarom. Ako je alergijska reakcija na sunce ozbiljnija, verovatno vam je potrebna odgovarajuća terapija lekovima.

Napišite komentar