Menu 

Donosimo vam uputstva kako da “izmiksate” svoj tečni puder, kako da napravite BB kremu, ali i potpuno prirodni puder.

Sve žene tragaju za idealnim puderom, nešto što će njihovo lice pretvoriti u ono kao iz reklama, bez mana. Naravno, vrlo je važno da negujete svoju kožu pravilno (o tome smo pisali u više navrata. Pogledajte tekstove: Vodič za negu kože leti i 3 najjednostavnija saveta za lepotu i 1 super recept) Nakon toga dolazi šminka. Idealni puder je osnova i najvažniji deo make up rutine svake žene. Događa nam se da ne možemo pronaći puder, koji nam najviše odgovara, pa kombinujemo više različitih. Problem se pojavi i kada pocrnimo, pa nam treba i druga boja pudera. Pišemo vam o tome kako da napravite svoj puder od potpuno prirodnih sastojaka (ukoliko ne želite da koristite industrijske proizvode), ali i kako da uz pomoć mineralnog pudera u prahu, prirodnih ulja, ali i kreme za sunčanje napravite idealne tečne pudere i BB kremu.

Recept br. 1

Ovaj recept ima za osnovu mineralni puder u prahu po vašem izboru, ali trebaće vam i: ulje za lice (badem, kokos, jojoba, maslinovo … birajte ono koje najbolje odgovara vašoj koži), posudica i manja kašika. (Možete dodati i kap nekog eteričnog ulja, koje je sigurno za vašu kožu, zbog mirisa).

Stavite puder u prahu u posudicu i dodajte ulje (odnos je 2:1). Mešajte dok se ne rešite grudvica. (Dodavajte pudera u prahu i ulja koliko želite dok ne dobijete željenu gustinu). Sada možete dodati i kap-dve eteričnog ulja, ukoliko ga koristite.

Nanosite ga kao i svaki drugi tečni puder, a učvrstite ga sa malo mineralnog pudera u prahu (posebno kada je vlažnije vreme ili imate masniju kožu).

Recept br. 2

tečni puderBB kreme su postale vrlo popularne, jer istovremeno neguju vašu kožu i prekrivaju neke nedostatke. Međutim, sami je možete napraviti uz pomoć malo kreme za sunčanje (trudite se da birate one sa što manje aditiva). Trebaće vam još: mineralni puder u prahu, manja posudica za mešanje, kašičica ili čačkalica i teglica ili limenka u kojoj ćete držati vašu BB kremu.

Sastojke pomešate, pazite da nema grudvica i nanosite kao i svaku BB kremu.

Recept br. 3

Ovo je recept za puder u prahu  od potpuno prirodnih sastojaka. Ukoliko želite da dobijete tečni puder, samo ovu smesu pomešajte sa nekim uljem za lice.

Trebaće vam: prah indijske marante (arrowroot; skrob, koji se dobija od korena ove biljke, možete ga naći u bio šopovima) ili kukuruzni skrob, kakao prah, cimet, đumbir u prahu, francuska zelena glina (ili prah pšenične trave) i bentonit glina (nije obavezno).

Ne biste verovali, ali taj besprekorni izgled, dobijate upravo zahvaljujući kukuruznom skrobu ili prahu indijske marante, dok kakao i cimet daju tamniju nijansu (ali, koristite ih pažljivo i dodavajte tek po malo, da ne dobijete pretamnu nijansu). Đumbir upotrebljavate ukoliko vaša koža ima žućkast pigment, a zelena glina je odlična za one, koji imaju više crvenkastog pigmenta. Bentonit glina je vrlo dobra za vašu kožu, ali nije obavezna. Đumbir i gline nisu obavezne (sve zavisi od pigmentacije vaše kože). Vaša kombinacija mogu biti recimo: kukuruzni skrob, kakao, muskatni oraščić i cimet.

U staklenu ili plastičnu posudicu stavite 1 kašiku kukuruznog skroba. Ostale sastojke dodajete u zavisnosti kakva je boja vaše kože i sve dok ne dobijete savršenu kombinaciju. Tokom mešanja isprobavajte puder. Umočite prst u prah, pa ga utrljate na ruku, pa pogledajte na suncu kako se presijava, da li vam boja odgovara. Ukoliko vam treba još tamnije, dodajte još malo kakaa ili cimeta. Prah držite u čistoj teglici, a, kao što smo naveli, možete ga mešati sa uljima, poput maslinovog, bademovog ili jojobinog da biste dobili tečni puder. Koristite ga kao i svaki drugi puder. I ne zaboravite da zapištete koliko ste čega stavili da biste za posle znali koja je vaša idealna kombinacija.

Šta mislite, vredi li pokušavati?

Piši!
Širi dalje!

3 komentara
 1. Violeta

  Jedini validan od tri ponudjena recepta je prvi, gde bi za odgovarajucu nijansu tecnog trebalo uzeti svetliju kamenog.(bez dalje korekcije nijanse) Treci je kompletna katastrofa, izuzetno losa konzistencija, pokrivenost, i uocena pojava sitnih cestica (od cimeta – pretpostavka) koje nakon nanosenja ostaju na licu.

 2. violeta

  veliko hvala!
  narocito mi se svida ovaj treci gdje sve mogu napraviti od onog sto jelako pronaci u bilo kojoj trgovini.

 3. Ana

  Zamolila bih Vas za savet gde u gradu naci

  – mineralni puder u prahu i
  – ulje za lice

  Hvala

  Pozdrav,

Napišite komentar