Menu 

Svakog decambra se o Deda Mrazu priča više nego obično jer on je taj koji je zadužen za donošenje poklona i deca ga s nestrpljenjem očekuju. Da li vi podržavate dečije verovanje u ovog veselog dedicu ili ste pobornik istine i realnosti? Mi vam donosimo više nego dobre razloge zašto bi trebalo da lažete kad je u pitanju postojanje Deda Mraza.

Od vajkada se deca dele na one kojima su roditelji u samom startu rekli da Deda Mraz nije stvaran i na one čiju su maštu i verovanje roditelji podržavali dok oni sami nisu shvatili da Deda Mraz ne postoji. Mi za vas imamo potpuno ispravne i pomalo zabavne razloge zog kojih bi i dalje trebalo da lažete decu o postojanju bradatog dedice, crvenih obraza u crvenom odelu.

  • Ovo je jedina situacija kada laganje ne može da napravi nikakvu štetu.
  • Ako se detetu ne svidi novogodišnji poklon uvek imate koga da okrivite.
  • Podstičete detetovo verovanje u magiju.
  • Deda Mraz može biti odlično sredstvo za manipulisanje decom jer uvek možete reći “ako ne budeš dobar, tužiću te Deda Mrazu i nećeš dobiti poklon”.
  • Trenutak kad dete otkrije da Deda Mraz nije stvaran i da je bio prevaren može biti veoma važna životna lekcija.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Šta će se desiti ako detetu kažete da Deda Mraz ne postoji?

Pre nego otkrijete svom mališanu pravu istinu dobro razmilite da li je spreman da je čuje i pripremite se na posledice koje to donosi, a neke od njih mogu biti sledeće.

Dete će shvatiti da magije nema i može zamrziti praznike. Setite se samo kako ste vi tužni bili kad ste otkrili da ste verovali u nešto što ne postoji. Jeste li se osećali prevareno? Kao posledica tog razočarenja može biti i manjak motivacije da vaša deca svojoj deci neguju verovanje u Deda Mraza.

Šta uraditi?

Pitajte dete da li zaista želi čuti istinu, ali napomenite da je verovanje zabavno, da mnogo ljudi veruje i da može da veruje koliko god želi. Na taj način deci dajete izbor da sama odluče, bez da ih lažete.

Kada je mene moj sin pitao da mu kažem istinu, rekla sam mu da Deda Mraz ne postoji ali da se mi i dalje možemo pretvarati da postoji dokle god on to želi. On je odgovorio da u stvari nije bitno ko mu donosi poklone, Deda Mraz ili roditelji, sve dok ih dobija.

I na samom kraju da vam napomenemo, obavezno recite deci da istinu ne otkrivaju ostalim drugarima koji još uvek čvrsto veruju, kažite im da je to vaša mala tajna.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar