Menu 

Kada se nađe na nogicama, detetu se otkriva celi novi svet. Ne biste verovali šta sve mogu učiniti i šta sve mogu dohvatiti. Zato, osigurajte dom za vašeg mališana.

Vaša beba puže ili hoda? Morate pokušati ući u njegovou glavicu, ali i gledati dalje od tog. Na taj način ćete lakše stvoriti sigurnije okruženje za dete. Donosimo vam nekoliko saveta, koje morate imati na umu.

Nikada ne ostavljajte dete samo, bez nadzora, u kadici, čak ni na par sekundi. Koristite otirače koji se ne kližu. Osigurajte krevetac da dete ne može da iskače.

Ne držite dete dok kuhate. Vrele napitke ne ostavljajte na rubovima stolova. Ne dozvolite da se beba približava šporetu.

U automobilu obavezno nabavite sedalicu za bebe. Neka sva vrata budu zaključana dok vozite.

Zaštitite utičnice, kablove sakrijte iza nameštaja. Pegle za kosu, tostere, miksere i slične uređaje uvek isključujte i držite van domašaja dece.

Opasne i oštre predmete, poput noževa, makaza, skalpela, držite zaključane ili van domašaja mališana. Kanta za smeće neka bude skrivena. Detetu je opasno davati sitne igračke i predmete, jer bi se moglo udaviti. Izbegavajte korišćenje stolnjaka, jer deca obožavaju da ih vuku i tako na sebe nabace sve sa stola.

Tablete, vitamine, sredstva za čišćenje, toksične tečnosti držite u zaključanim ormarićima ili na visokim mestima. Takođe, čuvajte svoje torbe, ali i torbe gostiju. Deca su znatiželjna i ako ih dohvate mogli bi progutati nečije tablete ili sitne predmete. Otrovne biljke, ali i bodljikave kaktuse uklonite iz vašeg doma dok beba ne poraste.

Pažljivo birajte igračke. Ne smeju imati na sebi dugmiće, “okice”, trakice i slične komadiće koje beba može progutati. Takođe, ne bi trebale biti preteške.

Da li ste vi imali problema u kući sa mališanima? Imate li neke svoje sisteme zaštite?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar