Menu 

Čuli ste za strije, natečene noge i jutarnju mučninu, ali to je samo “vrh brega” kada se govori o “pratiocima” trudnoće. Saznajte šta vas još čeka u devet meseci drugog stanja.

Naravno, ne čekaju vas samo ružne stvari. Mnoge će nestati, ali neke će vas pratiti čitavu trudnoću. I ponovo, nije to ništa strašno, ali dobro je znati šta vas čeka da bi ste se najbolje pripremili. (Pročitajte top trikove protiv jutarnje mučnine)

Moraćete se oprostiti sa lepim pupkom, jer kako vam se stomak rasteže i “rupica” se pomera, a može čak i da iskoči par meseci pred porod.

Tokom trudnoće obično dolazi do smanjenja bešike, ali i problema s mokrenjem.

Vatra u grudima će se javljati povremeno i nije baš ugodna. Primetićete je najčešće kada legnete posle obilnog obroka.

Voleli to ili ne, vaš će trbuh postati magnet za stotine ruku. Svi će hteti da se pozdrave sa budućom bebicom.

Kako vam bude trbuh rastao tako ćete i pomalo gubiti ravnotežu, a u 8. i 9. mesecu to se pretvara u “geganje”.

Peckanje i svrab se javljaju na koži stomaka, jer se on rasteže. Ne češite se, već čim ih osetite, mažite trbuh omiljenim losionom ili kremicom.

Promene raspoloženja su normalne. U jednom momentu ste ushićeni, a u drugom tužni. Naučite kako da se nosite sa tim i nadajte se da će vaš dragi i ljudi oko vas imati strpljenja.

Vene se šire zbog veće količine krvi koja prolazi kroz njih. Tu presudnu ulogu igra nasleđe, ali postoji par rešenja. Možete koristiti određene gelove (uz preporuku lekara) ili nositi specijalne čarape protiv proširenih vena.

Brijanje postaje pravi problem u ovom periodu. Dobro je što dlake sporije rastu, jer saginjanje da bi ste ih uklonili postaje prava olimpijska disciplina.

Kilogrami i glad su glavni pratioci, ali, upamtite da zbog vaše bebe, ipak, trebate uneti 300 grama više dnevno.

Devet meseci ćete imati pojačan njuh, zato izbegavajte jake neugodne mirise, ali parfeme.

Bez obzira kakve “pratioce” imate, neka vam je na umu da je to sve zbog vašeg mališana kojeg ćete voleti najviše na svetu, zbog divnog majčinstva. Kada budete držali svoje “malo klupko radosti” zaboravićete na sve muke koje ste imali proteklih devet meseci.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar