Menu 

Kada trudnice, kako se kaže, “broje sitno”, kada nastupi zadnje tromesečje biće vam potrebno par sitnica, koje će vam zasigurno olakšati taj period.

Ako niste imali naporna prva dva tromesečja u trećem možete očekivati malo izraženije trudničke simptome. Naravno, mučnina najverovatnije neće biti, ali zameniće ih težina, umor, bolovi u leđima, pritisak na bešiku, teže kretanje, … Taj period nije samo da se izdrži – naučite da u njemu i uživate. I to ćete moći ako sami sebi sitnicama i trikovima olakšate mesece pred porođaj.

Kad se broji sitno

Već u 7. mesecu možete primetiti kako vas trudnoća lagano “obara”. Čini vam se da vam stomak raste neverovatnom brzinom, mnogima se i apetit poveća, a umor pritišće noge, zglobove, leđa. Ravnoteža će biti malo više poremećena, nema više ni olakog obuvanja niti oblačenja. Ustajete lagano i pomalo se već gegate. Grudi su još veće i vama je potrebno sve više jastučića i udobnosti.

trece tromesecje

Odeća će postajati sve tesnija i čini će vam se da vam više ništa ne odgovara. Ne brinite, naravno da nećete morati nositi vreće, ali udobnost je glavna, zato prvo na to pazite kada birate i kupujete odeću. Ako kupujete hlače na početku zadnjeg tromesečja kupite bar za jedan broj veće – i trbuh i vi ćete narasti.

I kukovi vas mogu boleti, teže ćete se nameštati za spavanje, a ustajanje u toku noći može biti učestalije. Zato investirajte u dobre jastučiće (možete napraviti i ovaj Veliki jastuk za trudnice. Idealan je za podršku stomaka i kukova, udobnije ćete spavati).

I oticanje tela će biti veće i tu malo šta možete uraditi. To je jednim delom i zbog zadržavanja vode, što je sasvim normalno u zadnjim mesecima (ta će “kilaža” nestati nakon poroda). Samo smanjite unos soli i pijte dosta vode da se “ispraznite”. Računajte i da će vam stopala oteći, pa dobro pazite ako kupujete obuću. (Povremeno lezite i podignite malo noge, da poboljšate cirkulaciju).

U suštini vaši najbolji prijatelji u ovom periodu su jastuci, japanke (ili udobne baletanke), komotnija odeća i voda, koju uvek trebate nositi sa sobom.

Lista stvari i sitnica

Japanke ili cipele “za uskočiti”

trudnica japanke

Obuvanje može biti pravi izazov u ovim mesecima. Treba vam udobna obuća (koja vas ne stišće – imajte na umu oticanje stopala) u koju možete “uskočiti”, obuti, a da se ne saginjete. To mogu biti patike u koje “uskačete”, baletanke, sandale, papuče ili japanke. Postoje i posebne rastezive vrste baletanki i slične ravne platnene obuće.

Pomoć u kući

Čak i ako mislite da možete da nastavite da pospremate varate se. Umor će vas brzo savladati. Moćićete obaviti možda samo jednu obavezu, ali za ostalo će vam trebati pomoć – suprug, prijateljica, majka.

Kegelove vežbe

trudnicki jastuk udoban lezajIskoristite ova tri meseca da pripremite karlične mišiće za lakši porođaj. Radite kegelove vežbe (Priprema za porođaj – kegelove vežbe i drugi tretmani). Ipak, konsultujte se sa doktorom. Naravno, mnogi ih preporučuju kao pripremu za porod, ali i nakon porođaja za brži oporavak.

Vežbe

Naravno, reč je samo o onima koje vam doktor odobri. To ne moraju biti neke naporne i prave vežbe – trebali biste bar raditi lagane vežbe za leđa i noge da vam ovaj period bude manje bolan.

Razmazite se

Nokte na nogama će vam sigurno biti teže srediti i nalakirati. Otiđite na pedikuru i masažu stopala. Bićete opušteni i odmorniji. Uz to, dok ste već u beauty salonu pređite i na prenatalnu masažu – dobar stručnjak može da “odnese” gotovo sve bolove u leđima i ramenima koje ste osećali.

Šta je vama pomoglo najviše u zadnjem tromesečju?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar