Menu 

Deda Mraz je jedan od omiljenih likova većine dece širom sveta. Ovaj vremešni, simpatični dedica koji donosi poklone je jedan od razloga zbog koga se deca trude biti dobra čitave godine. Ali, šta reći klincima kad počnu sumnjati u njegovo postojanje?

Svaki roditelj čija deca veruju u Deda Mraza i koji njihovo verovanje podržava će se jednog dana morati suočiti sa pitanjem „Da li Deda Mraz zaista postoji“? Evo šta im možete odgovoriti.

Za početak saznajte zbog čega je dete počelo da razmišlja o tome, da li je nešto čulo u školi ili je samo došlo do nekih zaključaka. Ako saznate razlog zbog kojeg vam dete postavlja ovo pitanje lakše ćete naći pravi odgovor.

dreamstime_s_35117445

To što je dete postavilo ovo pitanje, nužno ne znači da je prestalo da veruje i da je emocionalno dovoljno sazrelo da prestane da veruje. Pitajte ga šta ono misli, šta je istina i na taj način ćete saznati da li je spremno da je čuje ili ne. Ako dete uprkos sopstvenim sumnjama još uvek veruje da Deda Mraz postoji možda još uvek nije vreme da sazna istinu.

Vašem detetu je veoma važno da ga ponovo uverite da Deda Mraz postoji. Deci je potrebno da veruju u nešto magično i čisto i nemojte da vas zavaraju ukoliko kažu da im nije važno da li je Deda Mraz stvaran ili nije. To je samo jedan od dečijih načina da podstaknu roditelje da im kažu istinu. Recite detetu da je Deda Mraz stvaran i da ukoliko sumnja možda će ove godine poklon izostati. Imajte na umu da je verovanje u Deda Mraza poslednji znak nevinosti i ako to uzmete svome detetu na naki način mu prekidate detinjstvo. Imajte na umu i to da ukoliko kažete vašem detetu da Deda Mraz nije stvaran velika je verovatnoća da će ono to podeliti sa drugarima iz razreda koji još uvek veruju.

dreamstime_s_34513327

S druge strane ako je mislite da je dete spremno da čuje pravu istinu onda budite spremni na ljutnju i bes. Dete će se možda osećati izdano što ste ga držali u zabludi, a vi objasnite da niste mogli dati odgovor na pitanje koje nije postavljeno i da ste samo želeli da veruje u divnu priču koja širi sreću deci širom sveta. Naučite dete da ne ismeva ostalu decu koja još uvek veruju i da ne ulazi sa njima u raspravu.

Recite da je Deda Mraz stvaran za sve one koji veruju i da postoji sve dok veruje bez obzira na godine.

Piši!
Širi dalje!
6 komentara
 1. Biljana Djordjevic Jankovic

  Ja znam da ga nema al mu se ipak radujem svake godine dosad uz svoju a sada uz tudju decu,moja su naravno odrasla

 2. Stefica Popovic

  U današnje vrijeme več dijeca znaju sve, šta mi odrasli još neznamo. Rode se sa kompjuterom u ruci naprimjer?!!!!

 3. Ljiljana Jovicic

  SAMO DOĐE DO ISTINE

 4. Marija Prodanovic

  skontaju oni rano da su to maskirani ljudi i da roditelji kupuju paketice ali ga i dalje cekaju svake godine uredno ;)

 5. Verica P Vera Kovacevic

  Saznaju oni to i sami, ali im je lepše da se prave da i dalje veruju

 6. guest

  Kako odraslima reci istinu o Bogu? Kako im objasniti da Bog ne postoji, a da ih emocionalno ne povredimo?

  U gornjem clanku zamenite “Deda Mraz” sa “Bog” a “deca” sa “odrasli” i dobicete odgovor.

Napišite komentar