Menu 

Koliko zaista preterujemo kad je u pitanju briga o deci? Toliko da se na tržištu pojavio uređaj koji će roditelji moći koristiti da prate zdravlje svog deteta kod kuće. Preterano ili potrebno?

Pošto napredne tehnologije iz dana u dan pomeraju granice bilo je pitanje dana kada će neko doći na ideju da izmisli nešto poput ovog uređaja koji olakšava brigu o deci svim onim roditeljima-paničarima, a svi znamo da su roditelji najprofitabilnija ciljna grupa.

Prema napisima mnogih svetskih medija, standardni baby monitori koji nam pomažu da čujemo bebin plač iz druge prostorije trebalo bi da odu u prošlost jer ovaj novi uređaj omogućava da pored plača pratite i bebine vitalne znakove.

Bodi kao gedžet

Mimo monitor je gedžet koji je prišiven na bebin bodi i prenosi sve važne informacije o bebinom zdravlju i vitalnim znakovima. Posebni senzori i mikrofon prenose informacije o bebinoj temperaturi, položaju u kom spava u krevetiću i njenim pokretima direktno do vašeg smartfona, a pomoću bluetooth slušalica možete čuti i zvukove.

Iako vam se na prvu ovaj uređaj čini kao veoma korsno pomagalo, pre nego poželite da ga kupite zapitajte se da li će vam doneti više brige nego koristi i da li će vas pretvoriti u anksioznog roditelja koji panično posmatra svoj smartfon dok mu beba spokojno spava?

Mir ili anksioznost?

Stručnjaci naglašavaju da nije lako biti roditelj i da je briga o deci ponekad zasita iscrpljujuća, ali oni ne vide rešenje u visokoj tehnologiji. Iako bi za većinu roditelja predstavljalo olakšanje da znaju u kom položaju beba spava zbog Sindroma iznenadne dojenačke smrti i da li postoji nešto u krevetiću što bi bila potencijalna opasnost treba znati da ovakvi uređaji nisu sto odsto ispitani. Jedini dokazi o njihovoj delotvornosti dolaze iz studija plaćenih od strane kompanija koje ga proizvode, a to, složićete se nije baš validan dokaz. Stručnjaci kažu da bi ovakav uređaj mogao povećati anksioznost roditelja i dovsti do brojnih neprospavanih noći dok čekaju da se nešto loše dogodi.

S druge strane, veoma je moguće da bi s vremenom aksioznost roditelja mogla direktno uticati i na dete. Kakvu poruku mi u stvari šaljmo detetu time što ga prikopčavamo na ovakav uređaj? Da svet nije sigurno mesto i da opasnosti vrebaju iza svakog ćoška? Da, to je definitivno sigurno, ali ako preterujemo sa sopstvenim strahom učimo dete da rizik nikako i nikada nije opcija čime ga na neki način ograničavamo da upoznaje i istražuje svet što može imati loš uticaj na emocionalni razvoj.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-baby-monitor-alarm-image19050180

Druga strana medalje

Kao i kod svega na svetu postoje i oprečna mišljenja i iskustva koja idu u prilog ovom uređaju. Naime moge mame čija su deca imala problema sa zdravljem tvrde da im je Mimo bio od velike koristi i da je to cena privatnosti koju bi one svakako platile. Postoje i one majke koje tvrde da bez obzira na koristi koje ovaj uređaj donosi on ne uliva toliko povjerenje koje bi ih sprečilo da po noći ustaju i proveravaju dete.

Ako zaista mislite da će vas ovaj uređaj umiriti i doneti vam olakšanje onda svakako treba da ga nabavite, ali nisu svi roditelji isti i Mimo neće kod svakoga doneti istu reakciju, ali srećom imamo pravo izbora.

Piši!
Širi dalje!
5 komentara
 1. Radica Dimitrijevic

  Preterivanje

 2. Mala Sirena

  Preterivanje.

 3. Milena Trajkovic

  Preterivanje

 4. Biljana Jelaca Stjepanovic

  Preterivanje

 5. Aleksandra Marjanović

  Preterivanje

Napišite komentar