Menu 

Ekcem je veoma neugodna kožna bolest koja ne može da se izleči, ali postoji nekoliko veoma efektnih načina da se njeni simptomi ublaže. Jedan od njih je pravilna ishrana.

Zima je godišnje doba koje onima koji pate od ekcema nikako ne odgovara, jer hladnoća uveliko pogoršava simptome, koža postaje suva, bolna i puca. To je vreme kada nijedna količina hidratantnih krema nije dovoljna da ublaži svrab i kožu učini savršenom.

dreamstime_s_7815774

Ako patite od ekcema onda sigurno znate koliko se raznih lekova nudi na tržištu od steroida, posebnih sapuna, kupki na bazi zobenih pahuljica… I većina od njih simptome ublažava veoma kratkoročno. Ali, postoji način koji će vam simptome ublažiti na malo duže staze, a to je poseban način ishrane. Sve što treba da radite jeste da iz ishrane izbacite hranu koja sadrži histamin, jer histamin povećava alergijsku reakciju i upale.

Lista namirnica za lečenje ekcema

dreamstime_s_28891303

1. Banane – bogate su kalijumom i sadrže nutrijente koji smanjuju nivo histamina u organizmu, a to su magnezijum i vitamin C.

2. Pileći ili goveđi bujon – obezbeđuje amino kiseliu glicin koja pospešuje obnovu ćelija kože.

3. Krompir – bogat vlaknima, kalijumom, vitaminom C i deluje alkalizirajuće.

4. Mladi luk– sadrži kvercetin koji snižava nivo histamina, upalna stanja i bogat je izvor vitamina K, veoma bitnog za zdravlje kože.

5. Heljda – ne sadrži gluten i veoma je bogata kvercetinom.

6. Rižino mleko – Sadrži veoma nizak nivo alergena i hemikalija i preporučuje sa se onima koji pate od ekcema.

7. Mung klice – jedna od snažnijih alkalizirajućih namirnica u prirodi.

dreamstime_s_17093409

Pored unošenja ovih zdravih namirnica važno je da najmanje na 14 dana iz upotrebe potpuno izbacite namirnice koje su najčešći alergeni, a to su: jaja, mleko, senf, kikiriki, morski plodovi, susam, soja, pšenica, orašasti plodovi. I nakon tih 14 dana ih jednu po jednu ponovo uvodite u ishranu  pratite reakciju.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar