Menu 

U poslednjih nekoliko meseci ebola je glavna tema kad je u pitanju zdravlje, na svim kontinentima. Mi vam danas donosimo šta je to što treba da znate o ovom opasnom obolenju.

U zadnje vreme svi koji često putuju i oni  koji žive na drugim kontinentima razmišljaju o eboli, a od velike pomoći vam može biti ako se upoznate sa nekim osnovnim činjenicama vezanim za ovu bolest.

Šta je ebola?

Ebola je veoma retko i teško obolenje koje uzrokuje virus koji ne može samostalno preživeti već preživljava unutar drugih ćelija. Jednom kad dođe do ljudskih ćelija ovaj virus se rapidno razmnožava i njegove brojne kopije probijaju membrane ćelija obolelog što ih uništava i omogućava širenje virusa po celom telu.

Ebola je jedan od najsmrtonosnijih patogena u svetu, a smrtnost ove bolesti je neverovatnih 90 odsto iako mnogi medicinari veruju da bi se pravovremenom medicinskom intervencijom ova brojka mogla uveliko sniziti.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-medical-equipment-ebola-virus-pandemic-other-image43267465

Koji su simptomi ebole?

Simptomi se mogu pojaviti 21 dan nakon izloženosti virusu, a to u većini slučajeva biva od 8-10 dana. Simptomi mogu uključivati temperaturu, glavobolju, proliv, povraćanje, bol u stomaku, slabinu, bol u mišićma kao i pojavu masnica po telu i krvarenje. Ovi simptomi su gotovo identični simptomima ostalih tropskih bolesti kao što su žuta groznica, a razlika je što kad je u pitanju ebola, simptomi se naglo pogoršavaju, dolazi do kulminacije, krvarenja, otkazivanja organa, stanja šoka i na posletku smrti.

Postavljanje dijagnoze

Najvažnije od svega je sumnja na bolest jer će testovi za ebolu retko kom lekaru biti prvi izbor. Jednostavnim testiranjem putem krvi se potvrđuje dijagnoza.

Kako se ebola širi?

Virus se prenosi direktnim kontaktom koji uključuje razmenu telesnih tečnosti sa obolelim (čovekom ili životinjom) ili putem kontaminiranih alatki i pribora. Virus takođe može da uđe u organizam putem kože kao i putem membrana šlajma u nosu i ustima. Ne prenosi se putem aerosola niti sadržajem koji izađe tokom kašljanja ili kijanja.

Osoba koja boluje od ebole je zarazna tek onda kad počne osećati simptome koje smo naveli.

Ko je pod najvećim rizkom?

Trenutno, pod najvećim rizikom su zdravstveni radnici i zato je od velike važnosti da koriste svu potrebnu zaštitnu opremu koja pokriva celo telo.

Drugi koji su takođe pod rizikom su oni koji putuju u zemlje Zapadne Afrike, oni koji su u kontaktu sa obolelima i svi oni koji su imali bilo kakav kontakt sa posmrtnim ostacima obolelih od ebole.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-ebola-vaccine-hypodermic-syringe-blue-background-image45672603

Šta uraditi ako spadate u rizičnu grupu?

Ako prmetite bilo kakve simptome, a spadate u rizičnu grupu treba odmah da se obartite lekaru.

Kako se ebola leči?

Obolelima se obično daje dodatna tečnost putem infuzije, terapija za održavanje krvnog pritiska kao i dodatni kiseonik.
Trenutno ne postoji lek koji zasigurno leči ebolu iako postoji mnogo onih eksperimentalnih na kojima se svkaodnevno radi i koji se testiraju. Navodno postoji i vakcina koja je u potpunosti razvijena, ali još uvek nije odobrena.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar