Menu 

Menstrualni ciklus je najnormalnija pojava sa kojom se suočavaju sve žene ovoga sveta, ali se on od žene do žene razlikuje. Saznajte koji su to najčešći uzroci neredovnih menstruacija.

Normalan menstrualni ciklus obično u proseku podrazumeva menstruaciju 3-7 dana mesečno, svakih 28-30 dana. Nakon nekoliko godina od prve menstruacije kod žena se ciklus obično ustabili pa već same mogu predvideti kad će dobiti menstruaciju.

Neredovne menstruacije

Neredovnom i nepravilnom menstruacijom se smatra svaka promena tokom menstrualnog ciklusa u odnosu na prethodni jer vaše telo nakon nekoliko godina menstrualnog ciklusa ima svoj šablon i rutinu. Neredovnim menstruacijam se jednako smatra kad menstruacije zakasni ili dođe ranije. Ako inače nemate jake simptome PMS-a pod neregularnu menstruaciju možete računati i povremene jake grčeve, nadutost i glavobolje.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-woman-suffering-stomach-ache-image28118428

Najčešći uzroci neredovnih menstruacija

Svaka žena će makar jednom u životu s vremena na vreme imati problema sa neredovnim menstruacijama i u većini slučajeva ove promene nisu opasne, ali je od velikog značaja da otkrijete šta je uzrok nepravilnosti. Evo nekoliko najčešćih uzroka neredovnog menstrualnog ciklusa.

Trudnoća. Kad žena ostane u drugom stanju, njeno telo proizvodi različiti nivo hormona koji uzrokuju prestanak menstruacije. U pojedinim slučajevima žene u samom početku trudnoće imaju krvarenje, ali u puno blažem obliku nego obično. Ako ste primetili promene u menstruaciji, a postoje šanse za trudnoću, zakažite pregled kod ginekologa.

Stres. Jedan od najčešćih uzročnika neredovnog menstrualnog ciklusa je stres, jer kortizol, hormon stresa ima direktan uticaj na proizvodnju progesterona i estrogena u organizmu. Ako imate prevelik nivo kortizola, velika je verovatnoća da će vam se menstrualni ciklus potpuno poremetiti.

Ishrana. Veliki uticaj na redovne menstruacije ima i način na koji se hranite odnosno vaša telesna težina. Ako vaša svakodnevna ishrana obiluje nezdravim ugljenim hidratima ili ako ste se naglo ugojili vaše telo će varirati u proizvodnji hormona tokom ovulacije. To vredi i za nagli gubitak kilograma.

Vežbanje. Ženskom telu je za menstruaciju potrebna energija, a ukoliko previše te energije trošite u teretani neće ostati ništa za „one dane“ u mesecu. Prevelik fizički napor može biti uzrok izostanka menstruacije.

Pilule za kontracepciju. Kad počnete piti pilule za kontracepciju može proći i nekoliko meseci da se vaš menstrualni ciklus ustabili i da se telo navikne na same tablete.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-birth-control-pill-contraceptive-pills-vitamin-better-digestion-against-menstrual-pain-woman-holding-white-image32613185

Prevelike količine alkohola. Jetra potpomaže regulaciju menstrualnog ciklusa tako što prerađuje estrogen i progesteron. Prekomerno ispijanje alkohola može dovesti do oštećenja jetre i uticati na normalan nivo hormona koji regulišu menstrualni ciklus.

Sindrom policističnih jajnika. Ovo jeveoma česta pojava kod žena koja uzrokuje stvaranje cista na jajnicima što utiče na redovnu ovulaciju. Ostali simptomi ovog sndroma su povećan rast dlaka, debljanje, perut i neplodnost. Komplikacije koje mogu nastati od ovog sindroma su endometrioza, rak jajnika i srčana obolenja.

Menopauza. Baš kao i kod trudnoće tokom menopauze dolazi do promene nivoa hormona u telu. Prvi simptomi menopauze, neredovna menstruacija, mogu se javiti i 10 godina pre nego menopauza nastupi.

Uzimanje određenih lekova. Ako ste nedavno bili bolesni i morali ste piti određene lekove, menstrucija vam može kasniti nekoliko dana. To se dešava zato što većina lekova utiče na način na koje telo proizvodi estrogen i progesteron.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-not-again-menstruation-woman-holding-vaginal-tampon-unhappy-image30740599

Lečenje neredovnih menstruacija

U zavisnosti od uzroka, neredovne menstruacije su nešto na šta u većini slučajeva ne možemo uticati. Razgovarajte sa vašim lekarom, kroz koje ste promene prošli, šta je to što je drugačije u vašem životu. Lekar vam može propisati hormonalne tablete, suplemente ili vam samo dati savet da smanjite stres, promenite ishranu i način na koji vežbate.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar