Menu 

Raspoloženje je veoma promjenjljiva kategorija, posebno kod nas žena i u stanju je da se drastično mijenja tokom dana. U knjizi „The abs diet for woman“, autor David Zinczenko, tvrdi da je jedan od načina da se borimo protiv promena raspoloženja, hrana.  Sheknows sajt, je objavio listu njegovih saveta i trikova.

Kad vas uhvati neobjašnjiva tuga ovaj autor kaže da su šećer i čokolada najbolji izbor. Ali, ako želite malo duži učinak onda odaberite grickalice sa malo masti, malo proteina, a puno ugljikohidrata. Pojedite pecivo od celovitih žitarica i šaku svežih borovnica. Razlog ovome leži u činjenici da ako ugljikohidrati nisu pretrpani proteinima i mastima, aminokiselina triptofan može dospeti u mozak i pretvoriti se u serotonin.

hrana za podizanje raspoloženja

Malo ozbiljnije stanje od neraspoloženosti jeste depresija, a možete je olakšati uz pomoć omega 3 masnih kiselina kojom su najbogatije masnije ribe kao što su tuna, losos i haringa.

Ako ste pak bezvoljni i ništa vam se ne da, Zinczenko predlaže šolju vrele kafe, jer pola sata nakon što popijemo kafu nervni sistem živne i koncentracija se automatski poboljšava. Ipak, nikako se ne smete oslanjati na to da vas kofein odražava ceo dan. Zinczenko ne preporučuje više od tri šolje dnevno.

Sa umorom i nespavanjem stiže i omražena nervoza,  a uzrok tome pored nekvalitetnog sna i previše obaveza može da leži i u preobilnim večerama. Ograničite večernji unos kalorija na 500 i povećajte unos namirnica koje sadrže bakar, a namirnice najbogatije bakrom su piletina, avokado i banane.

Ukoliko osećate konstantan umor, a obavljanje svakodnevnih obaveza vam predstavlja problem, čak i kad se naspavate možda bi bilo dobro da posetite lekara jer uzrok umora može biti anemija (nedostatak gvožđa). Hrana pomoću koje prirodnim putem možete podići nivo gvožđa u krvi su žitarice, mahunarke i mnogobrojno sveže povrće. Takođe uosite dosta proteina životinjskog porekla govedinu, tamnu piletinu, ćuretinu, ribu. Saznajte i “Kako šećer utiče na emocije”.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ne možete poreći da se osećate divno kada vam neko da zagrljaj podrške ili ljubavi. Naučno je potvrđeno da zagrljaji deluju pozitivno na naše psihičko, ali i fizičko zdravlje. Piši! Širi dalje!