Menu 

O zdravlju i dobrobiti svežeg povrća pisali smo nebrojeno puta, a danas smo za vas odabrali ono definitivno najzdravije koje bi trebalo da bude deo vaše svakodnevne ishrane.

Ako ispunite preporučeni dnevni unos od pet porcija povrća dnevno, na dobrom ste putu da sprečite nastanak mnogih veoma teških bolesti kao što su obolenja srca i krvnih sudova, maligniteti, dijabetes, ali i da ojačate imunitet. Evo koje povrće je u samom zdravom vrhu.

Paradajz je voće koje se tretira i konzumira kao povrće i nama je poznato uglavnom kao povrće. Veoma je bogat likopenom koji je zaslužan za njegovu divnu crvenu boju, a poznat je i po svojim sposobnostima da organizam brani od nastanka kancerogenih obolenja. Pored toga što je bogat vitaminima od A-K, paradajz pomaže u nivelisanju krvnog pritiska i smanjenju slobodnih radikala u organizmu.

Brokoli je povrće sa kojom malo koja biljka može stati „rame uz rame“ kad su u pitanju sve zdrave materije. Jedan je od najsnažnijih prirodnih antioksidanata koji smanjuje rizik od nastanka raka želuca, pluća i debelog creva. Veoma je bogat beta-karotenom, vitaminom C i folatima, što ga čini snažnom zaštitom od gripa i prehlade.

Preporučeni dnevni unos svežeg povrća jeste pet porcija. Pokušajte ih postići svaki dan.

Prokelj takođe spada u zdravije namirnice, a veoma je važno da ga konzumiraju trudnice jer je veoma bogat folnom kiselinom, B vitaminom koji sprečava nervna oštećenja fetusa. Veoma je bogat vitaminima C i K, kao i vlaknima, kalijumom i omega 3 masnim kiselinama.

Šargarepu s pravom nazivaju narandžastim čudom jer je prepuna nutrijenata koji veoma povoljno utiču na vid, kožu i kosu. Šargarepa je povrće najbogatije vitaminom A, koji u kombinaciji sa vitaminom C štiti kardiovaskularni sistem.

Bundeva, posebno ona muškatna je veoma dobar izvor protivupalnih nutrijenata kao što su beta-karoten i vitamin C. Može veoma povoljno uticati na mnoga stanja uzrokovana astmom, osteoartritisom i reumatoidnim artritisom. Bogata je kalijumom, magnezijumom i vlaknima.

Slatki krompir ili batat je korenasto povrće koje ima nebrojeno mnogo nutrijenata – boraca protiv raka. Veoma je bogat izvor gvožđa, vlakana, vitamina A, C te mangana. Potpomaže rad probavnog trakta i podiže nivo energije.

Patlidžan je povrće koje spada u najbogatije nutrijentima dobrim za srce i krvne sudove. Sadrži antioksidant nasunin, veoma retku komponentu koja štiti moždane ćelije od oštećenja. A, zato što je veoma bogat vlaknima i kalijumom, stručnjaci veruju da njegovom konzumacijom možete sprečiti nastanak moždanog udara i demencije.

Nije važno da li su crvene, zelene ili žute, paprike su bogate mnogim nutrijentima dobrim za srce kao što su likopen i folna kiselina. Nedavna istraživanja pokazala su da svakodnevno konzumiranje paprike uveliko smanjuje rizik od nastanka raka pluća, debelog creva, mehura i pankreasa.

Spanać je prava mala riznica hlorofila i gotovo svih vitamina i nutrijenata koji su vašem organizmu potrebni. Veruje se da povećan unos spanaća može sprečiti mnoge bolesti od srčanih obolenja, preko raka debelog creva do artritisa i osteoporoze.

Ono što je najbolje od svega, svo ovo povrće dostupno je gotovo tokom cele godine i nije skupo.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Vanila je zasigurno začin koji se najčešće koristi kad je u pitanju priprema kolača, krema i ostalih poslastica. Mahune vanile spadaju među najskuplje namirnice na svetu i to s razlogom. Pored toga što...