Menu 

Iako je životni vijek sve duži, mi sve ranije zapadamo u krize srednjih godina. To prati nemir, stres, usamljenost, osjećaj beskorisnosti, želja za novim proživljavnjem mladosti. Postoji nekoliko koraka, koji vam mogu pomoći da prebrodite ovaj period.

kriza11. Ne plašite se svih bolesti. Ne skačite kod doktora i na najmanji kašalj. Ne dozvolite da se pretvorite u čangrizavog hipohondra. Pazite na svoje zdravlje, ali tražite više izvora pozitivne energije.

2. Ne ulijećite u afere. Da, to vam najčešće u ovim krizama pada na pamet. Ali, to vam ne treba. Možda vaš partner više ne izgleda onako zanosno kao prije, ali vjerujemo da ni vi niste najljepši cvijet u vrtu. Ne “letite” za mlađim ljudima. Iako vam se, možda, na prvu čini da ih oduševljavate, preispitajte se još jednom. Možda vam se smiju iza leđa ili samo vole vaš novac.

3. Trčanje za uspjehom i novim unapređenjima nije uvijek najbolji izbor. Ne bi trebalo da neprestano pokušavate ostvariti neke svoje nove ili stare ambicije. Neki to, na žalost, pokušavaju, i preko svoje djece. To stremljenje ka nekim nerealnim ciljevima samo stvara novi stres. To vam ne treba.

4. Ne iskaljujte svoje frustracije na djeci. Ne forsirajte ih da budu nešto što ste vi sanjali da ćete biti. Ukoliko vaša djeca nemaju posebne talente, pa, šta? Nisu jedina – to su vaša djeca. Pustite ih – ko zna šta će postići. Usmjeravajte ih, pomažite, ali ne forsirajte.

kriza35. Razne nove tehnološke spravice vas neće učiniti mlađim. Farbanje sijede kose, kupovina skupocjenih sportskih automobila (za one koji imaju novce za to), ali i “mega telefoni” (iako vam je većina njihovih opcija nepoznata), te razni gadgeti, koji su svojstveni samo omladini. Ne, ne treba vam to. Jedan dobar bicikl i oprema za džogiranje je sve što vam je potrebno.

6. Ovo je period sličan tinejdžerskoj krizi. Morate ponovo da povlačite neka životna pitanja. Razgovarajte sami sa sobom o svojim uspjesima, padovima, pronađite odgovore. Porazgovarajte sa bratom, sestrom ili nekom osobom od povjerenja. Oni će vam reći: hej, pa šta ti je? Trgni se, pogledaj, vidi sve šta si postigao. To je divno.

7. Ne zapostavljajte porodicu. Oni su tu da vas podrže. Razgovarajte sa djecom, ušuškajte ih naveče u krevet. Možda i njih muče vaše promjene. Oživite i vezu sa bračnim drugom. Pronađite neke nove zajedničke zanimacije (možda kurs plesa ili vikend putovanja).

I ne brinite, kriza ne traje vječno. To je samo još jedna malo teža i viša stepenica u životu, koju morate mudro preći. Mudrije nego tinejdžerski period. Ipak, vi imate iza sebe godine, a sa njima iskustvo.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar